Pravila o vaspitanju koja treba da ukrademo od Japanaca

Iako je japanski stil roditeljstva drugačiji od našeg, neke trikove iz ove daleke zemlje sa Istoka možemo da ukrademo jer se pokazalo da su vrlo efikasni.

Japanska deca su među najzdravijom i najsrećnijom na svetu, otkrilo je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Lanset. Rezultati istraživanja su otkrili i da japanska deca imaju najduži životni vek.

I iako je japanski stil roditeljstva malo drugačiji nego kao kod nas, postoji nekoliko uopštenih trikova koje definitivno nije loše isprobati ukoliko ih već ne praktikujete.

Pohvala za trud, a ne za sposobnost

U Japanu je dete uvek pohvaljeno za svoj trud, a ne za svoju sposobnost. Takav način ohrabrenja i pohvale važi čak i kada dete ima problema s nečim jer roditelji veruju kako će se ono tada truditi još više.

Poštovanje na prvom mestu

Malo je verovatno da ćete videti japansko dete kako ima ispade besa nasred prodavnice. Japanski roditelji od najranijeg uzrasta uče decu da budu puni poštovanja prema starijima i da razmišljaju kako njihovo ponašanje utiče na druge.

Ako nije daleko, hodaj

U Japanu je najnormalnije videti male školarce kako idu u školu sami. Više od 98 odsto dece pešači u školu, kažu podaci Svetske zdravstvene organizacije. I uopšte u Japanu važi to pravilo, pa tamošnji roditelji od početka uče svoje mališane kako na većinu mesta mogu da stignu koristeći svoje noge. Ako nije daleko – hodaj!

Nema vikanja

U Japanu je reč za disciplinu ‘shitsuke’, pišu na sajtu Savvytokyo.com. Ta reč se može približno prevesti kao ‘odgajanje’. Umesto vikanja, u japanskom disciplinovanju dece uvek važi pravilo razmišljanja o posledicama onoga što je dete uradilo.

Samostalnost od početka

Od najranijeg uzrasta decu u Japanu uče da budu samostalna i puna samopouzdanja. Upravo zbog toga japanski mališani od početka pomažu roditeljima u kućnim poslovima, a i u vrtiću i školi nastavljaju s takvim navikama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decajapanvaspitanje dece
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    uuuu…. a samoubijanje od rada?!

  • Anonimni

    „Rezultati istraživanja su otkrili i da japanska deca imaju najduži životni vek.“ Koliko dugo zive japanska deca?