Za svako dete po jedan laptop

 

Pod parolom Za svako dete po jedan laptop pokrenuta je akcija OLPC (One Laptop Per Child). Inicijator je čuveni Institut za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT – Massachusetts Institute of Technology) i kompanija MIT Media Labs (osnovana pri MIT-u), a cilj ove akcije je razvoj obrazovanja i širenje savremenih informacionih tehnologija u zemljama u razvoju.

Ovakva akcija mogla bi biti ostvarena samo u slučaju da laptopovi namenjeni deci budu izuzetno jeftini. Planira se da u ovom projektu njihova cena bude niža od 100 dolara. Da bi se to ostvarilo, projekat će biti realizovan u saradnji s vladama tih zemalja – one će zapravo finansirati nabavku prenosivih računara za decu iz osnovnih i srednjih škola. Na taj način će se deci omogućiti da ostvare komunikaciju s celim svetom i da svoja znanja znatno upotpune i prošire.

Slične ideje o izradi jeftinih računara pokretane su i pre ove. Čak je i kompanija Microsoft pozvala proizvođače računara da se priključe ideji realizacije računara jeftinijih od 100 dolara i računare približe širokim siromašnim narodnim masama. Tako je, na primer, kompanija AMD pokrenula projekat jeftinog računara Internet Connector. Ovaj računar je bez displeja i košta 185 dolara. Još jeftiniju varijantu ponudila je indijska kompanija Novatium – s cenom od 70 do 75 dolara. Međutim, ideja sa MIT-a je još ambicioznija. O njoj će se diskutovati i na predstojećem Svetskom ekonomskom forumu (World Economic Forum), koji će se održati u januaru 2006. godine u Davosu (Švajcarska).

Ovakav prenosivi računar imaće procesor brzine 500 megaherca i hard disk kapaciteta jedan gigabajt. Radiće pod operativnim sistemom Linux, ali će imati i mnoge aplikacije razvijene na MIT-u, kao i specifičan softver vezan za područje na kome će se računar koristiti. Za ovaj laptop razvijen je i specijalni displej koji ima dva režima rada – kolor i crno-beli. Odlikuje se i izuzetno niskom potrošnjom, tako da će biti vrlo jeftin – 12-inčni displej koštaće oko 12 dolara.

Posebna pažnja biće posvećena napajanju računara, s obzirom na nepovoljne uslove distribucije električne energije na tim prostorima. Biće ponuđena tri načina napajanja – mrežnom električnom energijom preko adaptera, baterijama i posebnim dodatnim mehanizmom za navijanje (pretvaranje mehaničke energije u električnu za slučaj gde ona ne postoji).

Prema planovima pokretača ovog projekta, on će najpre obuhvatiti pet zemalja – Brazil, Kinu, Tajland, Egipat i Južnoafričku Republiku. Za početak se planira realizacija i isporuka prvih pet miliona uređaja, a sa MIT-om na tome rade i kompanije Google, AMD, News Corporation, Red Hat i BrightStar. Nakon prvih 15 miliona probnih uređaja, planira se proizvodnja oko 100 do 150 miliona uređaja do kraja 2007. godine. Pored realizacije projekta s vladama zemalja u kojima će se laptopovi distribuirati, MIT planira da u proizvodnju uključi i mnoge kompanije. One će otpočeti komercijalnu proizvodnju laptopova koji će koštati oko 200 dolara, od čega će 20 ili 30 dolara biti izdvojeno i ulagano u OLPC projekat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar