U trendu

Za svako dete po jedan laptop

 

Pod parolom Za svako dete po jedan laptop pokrenuta je akcija OLPC (One Laptop Per Child). Inicijator je čuveni Institut za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT – Massachusetts Institute of Technology) i kompanija MIT Media Labs (osnovana pri MIT-u), a cilj ove akcije je razvoj obrazovanja i širenje savremenih informacionih tehnologija u zemljama u razvoju.

Ovakva akcija mogla bi biti ostvarena samo u slučaju da laptopovi namenjeni deci budu izuzetno jeftini. Planira se da u ovom projektu njihova cena bude niža od 100 dolara. Da bi se to ostvarilo, projekat će biti realizovan u saradnji s vladama tih zemalja – one će zapravo finansirati nabavku prenosivih računara za decu iz osnovnih i srednjih škola. Na taj način će se deci omogućiti da ostvare komunikaciju s celim svetom i da svoja znanja znatno upotpune i prošire.

Slične ideje o izradi jeftinih računara pokretane su i pre ove. Čak je i kompanija Microsoft pozvala proizvođače računara da se priključe ideji realizacije računara jeftinijih od 100 dolara i računare približe širokim siromašnim narodnim masama. Tako je, na primer, kompanija AMD pokrenula projekat jeftinog računara Internet Connector. Ovaj računar je bez displeja i košta 185 dolara. Još jeftiniju varijantu ponudila je indijska kompanija Novatium – s cenom od 70 do 75 dolara. Međutim, ideja sa MIT-a je još ambicioznija. O njoj će se diskutovati i na predstojećem Svetskom ekonomskom forumu (World Economic Forum), koji će se održati u januaru 2006. godine u Davosu (Švajcarska).

Ovakav prenosivi računar imaće procesor brzine 500 megaherca i hard disk kapaciteta jedan gigabajt. Radiće pod operativnim sistemom Linux, ali će imati i mnoge aplikacije razvijene na MIT-u, kao i specifičan softver vezan za područje na kome će se računar koristiti. Za ovaj laptop razvijen je i specijalni displej koji ima dva režima rada – kolor i crno-beli. Odlikuje se i izuzetno niskom potrošnjom, tako da će biti vrlo jeftin – 12-inčni displej koštaće oko 12 dolara.

Posebna pažnja biće posvećena napajanju računara, s obzirom na nepovoljne uslove distribucije električne energije na tim prostorima. Biće ponuđena tri načina napajanja – mrežnom električnom energijom preko adaptera, baterijama i posebnim dodatnim mehanizmom za navijanje (pretvaranje mehaničke energije u električnu za slučaj gde ona ne postoji).

Prema planovima pokretača ovog projekta, on će najpre obuhvatiti pet zemalja – Brazil, Kinu, Tajland, Egipat i Južnoafričku Republiku. Za početak se planira realizacija i isporuka prvih pet miliona uređaja, a sa MIT-om na tome rade i kompanije Google, AMD, News Corporation, Red Hat i BrightStar. Nakon prvih 15 miliona probnih uređaja, planira se proizvodnja oko 100 do 150 miliona uređaja do kraja 2007. godine. Pored realizacije projekta s vladama zemalja u kojima će se laptopovi distribuirati, MIT planira da u proizvodnju uključi i mnoge kompanije. One će otpočeti komercijalnu proizvodnju laptopova koji će koštati oko 200 dolara, od čega će 20 ili 30 dolara biti izdvojeno i ulagano u OLPC projekat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar