Fini prema vama, neljubazni prema konobaru

Kada počnete da izlazite s nekim novim, dobro je obratiti pažnju na sve i ne zatvarati oči ni pred onim što vam se učini sitnicom – jer bi se moglo desiti da to uopšte nije sitnica. Recimo, nimalo nije nebitno ako je neko beskrajno fin i ljubazan prema vama, a neljubazan prema konobaru (ili već nekome čije usluge plaća).
Ne mislimo ovde na situacije kad se pomenuti konobar ponaša neprofesionalno – neljubazan je, bahat, gleda vas s mržnjom što se usuđujete da tražite od njega da vam donese hranu i piće (i još, bezobrazluka li, zahtevate da vam donese čist pribor!). Tada su bes i neljubaznost prema konobaru osobe s kojom ste izašli (i koja je, moguće, odabrala taj restoran s neprofesionalnim konobarom kao lepo mesto za izlazak) sasvim razumljivi. Međutim, ako se radi o uslužnom osoblju koje sasvim korektno obavlja svoj posao, ili eventualno napravi neku greščicu koja se svakom može desiti, a vaš novi dragi ili nova draga su neljubazni prema njima, arogantni, gledaju ih s visine, jer ih plaćaju, to uopšte nije ponašanje koje treba smatrati prihvatljivim.
Ako je neko neljubazan prema onima koji mu ništa nisu skrivili, samo je pitanje vremena kada će podjednako neprijatan postati i prema vama. Radi se o osobi koja nema poštovanja prema drugima – zasad je fina prema vama jer se trudi da vas osvoji, ali čim joj to uspe, možete biti sigurni da će vas posmatrati kao svoje vlasništvo i da vam se njeno dalje ponašanje nimalo neće dopasti.
Šta učiniti u takvoj situaciji? Pobeći od takve osobe? Možete, ako ne želite da se bakćete s nekim toliko arogantnim. A ukoliko vam se ta osoba baš dopala, možete pokušati i drugačije.
Kad primetite nezasluženu neljubaznost prema uslužnom osoblju, obavezno budite ljubazni, a u razgovoru nabacite i da vam je odbojna nepristojnost prema onima koji ništa nisu učinili da to zasluže, i da vam u životu ne bi palo na pamet da tolerišete da se bilo ko tako ponaša prema vama. Ukoliko to ne navede vašeg novog dragog ili dragu da odu od vas i nađu nekog ko pristaje na njihov tretman, možete nastaviti.
Potrudite se da vas ta osoba nikada ne vidi kao nekoga ispod sebe (u hijerarhijskom smislu). Potrudite se da vas nikada ne vidi kao nekog čije se prisustvo podrazumeva. Potrudite se da im stavite do znanja da je oko vas neophodno truditi se i biti fin prema vama – ili ćete otići. Naravno, na ljubaznost i finoću i nežnosti uzvratite istom merom. S vremenom, toj osobi bi moglo da postane dovoljno stalo do vas, mogla bi da nauči da vas dovoljno uvažava, da možete i da se opustite pored nje.
Veza s ovakvom osobom je nesumnjivo problematična i zahteva puno napora i kalkulacije s vaše strane, ali ako vam se ta osoba baš dopada, moglo bi da ispadne da je vredno truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonizlascikulturapristojnostveza
Komentari (0)
Dodaj komentar