Gunđanje ne podstiče

Nije ništa neuobičajeno da gunđamo kada nam nešto kod voljene osobe smeta. Problem je što gunđanje ništa ne rešava. Gunđanje ne može da podstakne na drugačije ponašanje, samo izaziva negativnu reakciju. Znatno je produktivnije pokazati sopstvenim pozitivnim primerom ili jednostavno ignorisati negativno ponašanje.

Recimo, on večito ostavlja prljav veš svuda po kući, a ona ide za njim i skuplja kao mama za razmaženim detetom. Možda to radi ćutke, a možda mu povremeno gunđa ili zvoca. Nije verovatno da će on zbog toga promeniti ponašanje, niti da će mu ona postati privlačnija. Verovatnije je da će je videti kao majku koja mu je gunđala zbog nečega i zapovedala mu, pa će namerno pružati otpor. Ukoliko ne funkcioniše kada ga ona bez optuživanja zamoli da prljav veš stavlja u korpu za prljav veš, moglo bi da pomogne ako ona jednostavno ignoriše prljav veš koji nije ostavljen u korpi, i ne pere ga. Ako ništa drugo, on će primetiti šta se dešava onda kada mu zafali nešto čisto da obuče.
Ili, on se opustio, pustio pivski stomačić, vegetira na kauču, za nju je nezainteresovan… Neke dame će na to gunđati, a neke će gunđati u sebi, i same se ugojiti i zapustiti, postati sve neraspoloženije, u (možda samo podsvesnoj) nadi da će ga to pokrenuti da povede računa o sebi, kao i da se više posveti njoj – a on će za nju tako zapuštenu i neraspoloženu biti još i manje zainteresovan. Umesto toga, ona bi mogla da još i više povede računa o sebi, da redovno vežba, pravilno se hrani, neguje se, da ne sedi deprimirano kod kuće uz njega neraspoloženog, već da veselo izlazi s prijateljicama i da se vraća kući „napunjenih baterija“. Njena energija mogla bi se preneti i na njega i podstaći ga da se i on pokrene i povede više računa o sebi, moguće i uz njenu pomoć. Nema garancije da će se to desiti, ali su znatno bolje šanse uz pozitivan primer nego uz gunđanje.
Naravno, nekad ne možemo da odolimo da ne progunđamo kad nam nešto smeta, nekad moramo to da izbacimo iz sebe. Ipak, bilo bi dobro setiti se da gunđanje ne pomaže, ne podstiče na pozitivne promene i ništa ne rešava, i pokušati sa drugačijim pristupom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gunđanjeljubavmuškarcinezadovoljstvopodsticajprimervezažene
Komentari (0)
Dodaj komentar