Klišei: za i protiv

Veoma se često pominje da bi trebalo izbegavati klišee, biti originalan, pružiti nešto svoje, ne nešto što je hiljadu puta kopirano. To je u nekoj meri tačno, samo ne treba zaboraviti da su klišei toliko puta upotrebljeni s razlogom – funkcionišu.
Recimo, čuveni izlazak koji se sastoji od odlaska u bioskop i večere. Potpuni kliše. Negativna strana takvog izlaska je što može da navede osobu s kojom izlazite, ako ste se tek upoznali, da pomisli da ste krajnje neinventivni; plus, takva vrsta izlaska ne dopušta joj da sazna nešto specifično o vama: vaše sklonosti, interesovanja – otprilike kao da ste rekli da volite sve što vole mladi. S druge strane, osoba s kojom izlazite mogla bi i da ne pomisli da ste neinventivni, već da se držite proverene varijante, a da i ne pominjemo poznate prednosti takvog izlaska, zbog kojeg i jeste toliko popularan (zajedno gledate film u kome uživate ili ne uživate, a većina ljudi voli filmove, to vam pruža početnu temu za razgovor pa se izbegava neprijatna tišina, plus je i večera na nekom lepom, ne nužno skupom mestu, takođe prijatna stvar).
Još neki klišei: izjavite da volite šetnje pored mora (ili reke), ili prijatno veče uz vatricu iz kamina. Šetnje pored mora u određeno doba godine mogu da budu lepe i romantične, ukoliko živite u blizini mora; slično je i sa šetnjom pored reke, ako vas ne "pojedu" komarci i ako reka nije toliko zagađena da se od nje širi "miomiris". Ideja kamina je takođe lepa, samo što ga malo ko ima. U praksi, navedene ideje se retko sprovedu, mada može biti prijatno pričati o njima. Pošto se radi o klišeima, može se desiti da osoba s kojom ste izašli smatra da ste dosadni i neinventivni; s druge strane, ako i ona iskreno voli takve stvari i sklona je romantici, moglo bi da je bude baš briga što se radi o klišeima, to joj se sviđa, i tačka.
Poenta? Ne treba automatski izbegavati nešto samo zato što je kliše, jer bi i to, na svoj način, bilo kliše. Umesto toga, koliko god je to moguće u ranoj fazi upoznavanja, dobro je obratiti pažnju na sve podatke koje imate o osobi s kojom izlazite, i u kombinaciji s tim i sopstvenim iskrenim sklonostima, predložiti izlazak za kakav mislite da bi vam se oboma dopao. Neka bude i kliše ako iskreno volite takve stvari i smatrate da će vam se oboma dopasti – a kasnije, kad bolje upoznate tu osobu, biće vam lakše da odaberete zanimacije koje su specifičnije za vas dvoje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klišeprotivvezaza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandra Ilić

    Šta drugo može i da se radi. Šta god da predložim, on je to već negde čuo ili radio, tako da je sve kliše.