Nelagodnost kad razgovarate o seksu i zaštiti

Neko bi na problem iz naslova rekao da se to dešava tinejdžerima, ne i odraslim parovima, ali nije tako; seks i zaštita od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti i dalje su za mnoge tabu tema, ili nešto što bar izaziva nelagodnost. A ne bi trebalo da je tako.
Ukoliko se radi o dve odrasle osobe koje se vole i poštuju, i koje su u ljubavnoj vezi, trebalo bi da budu sposobne da razgovaraju i o "škakljivim temama" kao što su seks i zaštita od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. A ako se radi o vezi za jednu noć? Odrasli ste ljudi, a oni nekad rade takve stvari, zar ne? Pa, ako s nekim pristajete da imate seksualne odnose, trebalo bi da toj osobi možete da verujete dovoljno da s njom možete i da razgovarate o seksu i o zaštiti. Jeste, vi biste nešto da radite, a ne samo da pričate o tome, ali trebalo bi i da je razgovor moguć.
U čemu je stvar? U tome što, ako se osećate suviše nelagodno da biste pokrenuli tu vrstu razgovora (onda kad za njim ima potrebe, naravno), a naročito ako se osećate nelagodno onda kada treba s partnerom da razgovarate o primeni odgovarajuće zaštite (ne, "paziću" ili prekinuti odnos nisu odgovarajuća zaštita), s tom osobom ne bi trebalo imati intimne odnose. Ako joj ne verujete dovoljno da s njom možete da razgovarate o onome što ćete raditi (ne mislimo na svaki pojedini detalj), kako joj verovati dovoljno da joj prepustite svoje telo, kako joj verovati da vas neće povrediti? A ako niste u stanju da razgovarate o zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, onda ili niste spremni za intimne odnose uopšte, ili niste spremni na intimne odnose s tom osobom (i to nema veze s godinama).
Seksualno prenosive bolesti su sve češće, i neke od njih dovode do veoma negativnih posledica – smrti, steriliteta, trajnih oštećenja. Jednim delom to potiče od toga što je većini, generalno uzev, oslabljen imunitet, ali dobrim delom potiče i od toga što se ljudi ustežu da pričaju o najnormalnijoj stvari na svetu kao što je zaštita, i oklevaju da insistiraju na zaštiti, uglavnom od straha od toga da će onda biti odbijeni i odbačeni (da li je gore da vi odbacite brigu o svom zdravlju ili je gore da vas odbaci neko koga nije briga za vaše zdravlje, već samo za sopstveno zadovoljstvo?). I abortusi su sve češći – opet zbog nelagodnosti da se insistira na zaštiti. Ima gde je uzrok nedostatak informisanosti, ali u veoma velikom broju slučajeva informisanost postoji, ali ne i volja da se ispravno ponašanje primeni. I to među odraslim ljudima, ne samo među "ludom decom".
Zato, još jednom: ako s osobom s kojom ste niste u stanju da mirno ili uz tek malčice nervoze razgovarate o seksu i o zaštiti, ako ta osoba odbija korišćenje zaštite, bolje je sačekati s intimnim odnosima dok ta nelagodnost ne prođe. Ili naći nekoga s kime se nećete osećati nelagodno. I, naravno, nekog ko shvata da je zaštita neophodna i prihvata da je primeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kontracepcijanelagodnostrazgovorveza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Sanja Milovanović

    Mnogim tinejdžerima, a i starijim osobama je neprijatno da pričaju o seksu i zaštiti, ali jedino pričom mogu zaštititi sebe i osobu koju vole. Najopasnije su veze za jednu noć zato što neke osobe ne znaju sa kim je njihov partner bio pre njih, da li je ta osoba zdrava. Ima momaka koji se stide da kupe kondom pa kažu da će paziti, ali…

  • Milena Bebić

    Smrt je jedna vrlo negativna posledica.