U trendu

Nelagodnost kad razgovarate o seksu i zaštiti

Neko bi na problem iz naslova rekao da se to dešava tinejdžerima, ne i odraslim parovima, ali nije tako; seks i zaštita od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti i dalje su za mnoge tabu tema, ili nešto što bar izaziva nelagodnost. A ne bi trebalo da je tako.
Ukoliko se radi o dve odrasle osobe koje se vole i poštuju, i koje su u ljubavnoj vezi, trebalo bi da budu sposobne da razgovaraju i o "škakljivim temama" kao što su seks i zaštita od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. A ako se radi o vezi za jednu noć? Odrasli ste ljudi, a oni nekad rade takve stvari, zar ne? Pa, ako s nekim pristajete da imate seksualne odnose, trebalo bi da toj osobi možete da verujete dovoljno da s njom možete i da razgovarate o seksu i o zaštiti. Jeste, vi biste nešto da radite, a ne samo da pričate o tome, ali trebalo bi i da je razgovor moguć.
U čemu je stvar? U tome što, ako se osećate suviše nelagodno da biste pokrenuli tu vrstu razgovora (onda kad za njim ima potrebe, naravno), a naročito ako se osećate nelagodno onda kada treba s partnerom da razgovarate o primeni odgovarajuće zaštite (ne, "paziću" ili prekinuti odnos nisu odgovarajuća zaštita), s tom osobom ne bi trebalo imati intimne odnose. Ako joj ne verujete dovoljno da s njom možete da razgovarate o onome što ćete raditi (ne mislimo na svaki pojedini detalj), kako joj verovati dovoljno da joj prepustite svoje telo, kako joj verovati da vas neće povrediti? A ako niste u stanju da razgovarate o zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, onda ili niste spremni za intimne odnose uopšte, ili niste spremni na intimne odnose s tom osobom (i to nema veze s godinama).
Seksualno prenosive bolesti su sve češće, i neke od njih dovode do veoma negativnih posledica – smrti, steriliteta, trajnih oštećenja. Jednim delom to potiče od toga što je većini, generalno uzev, oslabljen imunitet, ali dobrim delom potiče i od toga što se ljudi ustežu da pričaju o najnormalnijoj stvari na svetu kao što je zaštita, i oklevaju da insistiraju na zaštiti, uglavnom od straha od toga da će onda biti odbijeni i odbačeni (da li je gore da vi odbacite brigu o svom zdravlju ili je gore da vas odbaci neko koga nije briga za vaše zdravlje, već samo za sopstveno zadovoljstvo?). I abortusi su sve češći – opet zbog nelagodnosti da se insistira na zaštiti. Ima gde je uzrok nedostatak informisanosti, ali u veoma velikom broju slučajeva informisanost postoji, ali ne i volja da se ispravno ponašanje primeni. I to među odraslim ljudima, ne samo među "ludom decom".
Zato, još jednom: ako s osobom s kojom ste niste u stanju da mirno ili uz tek malčice nervoze razgovarate o seksu i o zaštiti, ako ta osoba odbija korišćenje zaštite, bolje je sačekati s intimnim odnosima dok ta nelagodnost ne prođe. Ili naći nekoga s kime se nećete osećati nelagodno. I, naravno, nekog ko shvata da je zaštita neophodna i prihvata da je primeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)