Nesavršene osobe u nesavršenoj zajednici

Veliki broj ljudi nada se da će, pre ili kasnije, naći onu pravu ili onog pravog – osobu koja će biti savršena, možda ne "objektivno savršena" (to ne postoji, čak i ne znači ništa, znamo), ali savršena za onoga ili onu koji sanjare o tome. Ovakvo maštanje je lepo, samo što dovede do razočaranja.
Da li to znači da se treba unapred pomiriti s tim da ćete završiti s nekim kretenom ili nekom bezveznjakušom, bolje i to nego da ostanete sami, i da će vam i brak biti, u najboljem slučaju, srednje žalostan – bez prevelikih sukoba, ali i bez prave sreće? Ne, nipošto. Ne da ne treba miriti se s takvim idejama nego ih treba zafrljačiti što dalje od sebe, poput nečeg što vas truje i u vama ubija sposobnost da uživate u životu.
Onda, šta? Moglo bi da bude dobro prihvatiti ideju da ćete vi i voljena osoba biti dve nesavršene osobe u nesavršenoj zajednici, i da je to nešto čudesno i predivno. Čudesno je i predivno jer, i tako nesavršeni, uspevate da volite i poštujete jedno drugo, da udruženi gradite zajednički život, nalazite sreću i radost zajedno.
Prihvatanjem da ste vi sami nesavršeni prihvatate i sopstvene mane, i učite da volite sebe takve kakvi ste, i da ste, bez obzira na svu svoju nesavršenost, vredni ljubavi i poštovanja i sreće, da ih zaslužujete i da ne treba da prihvatate manje od toga. Prihvatanjem da je voljena osoba nesavršena vi joj praštate sve njene mane, volite je i prihvatate i poštujete takvu kakva je. Naravno da ćete oboje raditi na tome da budete bolje osobe, ali vam neće svaki neuspeh u trudu predstavljati tragediju niti ćete zbog njega sebe smatrati bezvrednim i nekim ko zaslužuje šta god da mu/joj se desi, koliko god loše i ponižavajuće bilo.
Prihvatanje da je vaša zajednica nesavršena? Time prihvatate da u zajedničkom životu neće sve glatko ići, neće sve biti "med i mleko", biće tu i teških trenutaka, pa i onih kada ćete želeti da odustanete, ali ćete oboje dati sve od sebe da probleme rešite i sukobe prevaziđete; nećete samo pobeći onda kad vam više ne bude zabavno i kad više "ne budete hteli da se igrate". I trudićete se da tu svoju zajednicu što je više moguće ulepšate.
Nesavršene osobe u nesavršenoj zajednici, to je, zaista, jedno od najvećih čuda i jedna od najlepših stvari u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odnosirealnostvezezivot
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Marija Potkonjak

    Biti nesavršen u savršenoj vezi je savršeno samo ako su oba partnera spremna na kompromise i ako uživaju u nesavršenostima onog drugog. Ja lično obožavam svog nesavršenog dragog.

  • Nataša Gajić

    Tačno tako, niko nije savršen, ponajmanje sam život da bi ga tek tako proigrali i zadovoljili se samo mrvicama. Mrljamo, brljamo, odustajemo, igramo se. Ali, ko nudi više?