Nikad vam nije do seksa?

U vezi se ponekad dešavaju „seksualne pauze“, bilo zbog bolesti jednog od partnera (ili oba), bilo zato što jedno od njih dvoje ima neke veće probleme pa mu/joj nije do seksa. Međutim, kad seksualne želje u potpunosti nestane, to je već nešto drugo.

U vezi se povremeno dešavaju krize, pa jednom od partnera nije do seksa dok se to ne raščisti, ili oboma nije do seksa. Moguće je i da se desi bolest, ili je neko od partnera mentalno i emotivno preopterećen nekim stvarima (bolest drage osobe, teški problemi na poslu…), pa mu/joj nije do seksa. Sve je to normalno, i najčešće prođe zajedno s problemom, da bi seksualni život partnera postao još intenzivniji nego pre, kao da partneri pokušavaju da nadoknade propušteno.

Međutim, desi se nekad i nešto drugo. S partnerom ili partnerkom vam više uopšte nije do seksa. Ako hoće da vas poljube, to još i nekako, otrpećete to, mada ni u tome ne uživate. Ali, čim pokažu želju za seksom, vama mozak odmah proradi „punom parom“ kako biste smislili što više vrlo objektivnih opravdanja i objašnjenja zašto sada nikako ne možete da vodite ljubav. I tako svaki put. A niste bolesni, nemate krupnih problema sa strane, s partnerom ili partnerkom niste u svađi, moguće je čak i da se sasvim lepo slažete. Samo ne da vas seksualno ne privlače nego vam je sama ideja o seksu s njima odbojna. I to stanje ne prolazi.

Najčešće se u ovakvim situacijama radi o tome da se ljubav prema partneru ili partnerki ugasila. Funkcionišete vi i dalje zajedno, onako kako bi cimeri mogli da funkcionišu zajedno, ali to više nije ljubavna veza. Kao i u nekim situacijama o kojima smo ranije pisali, i ovde se postavlja pitanje šta dalje, a odgovor na to pitanje zavisi od toga šta vama dvoma odgovara. Neki partneri u takvoj situaciji ostanu zajedno, nekad zbog dece, nekad zbog olakšanog zajedničkog preživljavanja, nekada prosto da bi bili s nekim. To može da bude u redu u nekoj meri, samo što vas nekad, iako više ne volite osobu s kojom ste, spreči da pokušate da nađete ljubav, jer, eto, već imate nekog – a vreme prolazi.

Šta učiniti? Biti iskren, i prema sebi i prema partneru ili partnerki. A onda, u skladu sa željama koje oboje imate, kao i s okolnostima u kojima ste (deca, finansijska situacija, ostali „za i protiv“ razlozi), videti šta ćete. I pokušati da se ne žrtvujete, jer takva vrsta žrtava najčešće ništa dobro nikome ne donese, ni osobi koja se žrtvuje ni onima za koje se žrtvuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apstinencijaSeksualna apstinencija
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Otkud znate da je „ne? Pa, otud što je/ga nema… Što te nemaaa… što te nemaaa…/kad nam rosno cvijeće biser niže ponoć nijema… što te nemaaa…

  • Nataša Gajić

    Otkud znate da je „ne? Pa, otud što je/ga nema…

  • Nataša Gajić

    Otkud znate da je „ne“?