Ovu vrstu seksa svi obožavaju, a ne znaju koliko je opasna: Tako se najlakše prenose polne bolesti, kaže doktorka

Doktorka objasnila kako se najlakše prenose polne bolesti

Ginekolog Loren Striker, direktorka Centra za seksualnu medicinu i menopauzu na univerzitetu Northwestern, objasnila je šta sve žene treba da znaju o analnom seksu.

„Treba da znamo da anus nije stvoren za seks. To bi trebalo da bude jednosmerni prolaz. Vagina, s druge strane, ima debelu, elastičnu oblogu koja je dizajnirana tako da postane rastegljiva za penis ili dete“, ističe dr. Striker.

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost pa postoji veća mogućnost oštećenja, dodaje ginekolog, koja je autor knjige „Sex Rx“, a postoji i veća mogućnost infekcija.

Prenose se polne bolesti

Rektalna gonoreja, analna hlamidija i HIV su stvarni rizici. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je seksualno ponašanje s najvećim rizikom za HIV infekcije, ali analnim seksom povećava se i prenos HPV-a.

„Vrlo malo heteroseksualnih muškaraca ima HIV, ali više od polovice muškaraca ima HPV“, rekla je dr. Striker. HPV može izazvati analne bradavice i karcinom. Problem je i što se ne radi redovni pregled ovog dela tela osim ako se posebno ne traži.

O stolici niko ne voli da razgovara. Nova istraživanja tima sa univerziteta Northwestern pokazuju da su žene koje imaju redovni analni seks promenile konzistenciju stolice i prijavile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

„Ali ako volite analni seks – koristite zaštitu bez obzira na sve. Kao ginekolog, kažem ljudima čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvek biste trebalo da koristite kondom za analni seks“, tvrdi Striker. Ako imate vaginalni seks nakon analnog, stavite svom partneru novi kondom kako biste se zaštitili od urinarnih infekcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

doktorpolne bolestisekszdravlje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Zlatko

    Možda postoji radoznalost i kod muškaraca i kod žena, u mladom periodu a pod uticajem porno sadržaja a u starom od monotonije, ali analni seks svakako nije omiljeni vid odnosa. Umesto svodjenja seksualnosti na rke-koke i svakakve poze, bolje da parovi istražuju šta partneru prija (ženama dobra masaža bez hepienda, muškarcima pak jutarnje pražnjenje bez mnogo peripetije) i da daju značaj dugom zagrljaju kad dodju s posla kao i otvorenom govorenju o svojim željama pa i fantazijama.

  • Anonimni

    Ako se kod zena koje redovno upražnjavaju analni seks ,dogadja da kao posledicu ima urinarnu i fekalnu inkontinenciju ,pitam kako i u kojoj meri se takvi problemi pojavljuju kod homoseksualnih muskih partnera? Verovatno u mnogo vecoj meri .Kako sa tim normalno zive i upraznjavaju i dalje homoseksualne analne odnose ?