Preniski kriterijumi

Nekima je teško da pronađu partnera ili partnerku jer imaju previsoke kriterijume – kod svakoga im nešto smeta, niko im nije dovoljno dobar. Mada je to veliki problem, ne treba ići ni u drugu krajnost, to jest, imati preniske kriterijume.
Na šta mislimo pod preniskim kriterijumima? Svakako ne na visinu plate, „pločice“ na stomaku/veličinu grudi, društveni status… Ništa od toga nije naročito bitno za uspeh veze, inače bi osoba koja vam je bila divna i predivna odjednom postala bezvredna ako izgubi posao, dobije pivski stomačić umesto „pločica“ (biti u formi jeste super, ali pločicama je mesto ipak u kupatilu ili kuhinji), ako joj se opuste grudi nakon dojenja vašeg zajedničkog deteta… Pod preniskim kriterijumima mislimo na to da se upustite u vezu sa svakom osobom koja vam se iole dopadne.
Dok ste još veoma mladi, to jest, dok ste tinejdžeri, nije uvek loše ni da budete s nekim ko vam se tek malčice dopao – tada ste tek na početku učenja o vezama, i tek počinjete da učite šta je to što vi u vezi želite, šta vam je potrebno, a šta ste u stanju da pružite. Međutim, kasnije postaje gubljenje vremena biti u vezi s nekim ko vam se pomalo dopada – vi u toj vezi niste, pa niste srećni, niti ćete to postati, a vreme ipak provodite s tom osobom umesto s nekim boljim, ili baveći se nekim stvarima koje vam pružaju zadovoljstvo. U takve veze ljudi se obično upuste iz usamljenosti, nekad i iz očajanja, ali, kada ste u vezi s osobom koja vam ne odgovara, i dalje se osećate usamljeno, a ni raspoloženje vam se nimalo ne popravlja.
Šta učiniti? Prvo, odrediti pet (brojka može da bude i neka druga, ovo je samo okvir) osobina koje su vam zaista bitne kod partnera ili partnerke. A onda tražiti one koji imaju te osobine – s ostalima se jednostavno ne upuštati u vezu, izuzev ako ste u tom trenutku raspoloženi za nešto kratko pa vam nije ni bitno da vam ta osoba u potpunosti odgovara. Na taj način sprečavate sebe da gubite vreme s ljudima koji su za vas pogrešni, i izbegavate nepotrebnu frustraciju (biti s pogrešnom osobom najčešće frustrira više nego ne biti ni sa kim).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izbor partnerakriterijumipreniski kriterijumiveza
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Vjerujem, mada kako vrijeme prolazi, sve manje se nadam da ću se spasiti istovremeno iz veze koja mi po karakteru uopšte ne odgovara i veze o kojoj samo maštam da će se ostvariti, a u stvari neće, i toga sam svjesna odavno. Naime, istovremeno volim dvije različitosti, suštinske; prvu ne mogu uhvatiti ni za glavu ni za rep, a drugu guram pa kako ide, a ide dotle da je veza troma kao i ja sama što sam po prirodi. Dakle, brzopletost u odluci i sporost delanja na djelu; još i nikakvi kriterijumi, jer sama birala nisam dok su me prozivali, zvali i tražili. Neznatno sam se povinovala svemu, u suštini ničemu, jer je sve u suštini tvrdo zabetonirana praznina a i monotonija. Pa se pitam: zašto se predavati svemu kad je „lagodnije“ biti bez ičega što bi se zvalo frustracijom; a i dok trepneš okom, tu si nekakav ti.

  • Jelena Pantović

    Tekst je ok, ali treba naglasiti da većina žena traži partnere koji mogu da ih prate, pre svega da im pružaju podršku i nadahnuće. Poznavati sebe samog najveći je poduhvat, jer podrazumeva poznavanje ne samo racionalnog već i strahova i strasti. Ako čovek uspe da spozna svoju suštinu, znaće da razume i druge, kao i stvarnost koja ga okružuje! Kissy.

  • Biljana Milivojević

    Tekst je super. Zaista je bolje biti sam nego s nekim ko ti ne odgovara. Evo primera lošeg uticaja na zdravlje: žena, 36 godina, pokušava da spase već izgubljen brak, inače, ima jako nizak pritisak 70/40, i u roku od tri meseca dobija dva predinfarktna stanja od nerviranja i svakodnevnih ponižavanja. Da li je to uopšte vredno?