Priznajte šta vam je potrebno (2)

Svakome se nekad desi da mu neka potreba koju ima u vezi nije zadovoljena. Tada je dobra ideja primeniti onu "traži i daće ti se", ali, ako je ikako moguće, bez vike, bez optuživanja, bez: "Lenštino jedna, i ja radim kao i ti, mrdni se malo, neću samo ja da kuvam, nisam ti ja mama ni kuvarica".
Šta bi mogao da bude bolji pristup? Ne kažemo da treba da moljakate za pomoć niti da se unižavate, od toga se nećete osećati nimalo bolje. Samo, pokušajte da ne krenete agresivnošću. Umesto toga, u navedenom primeru ona bi mogla da kaže: "Joj, smučilo mi se više moje kuvanje. Možda bismo mogli da uzmemo neko gotovo jelo, ili izađemo negde, ili da neko vreme kuvaš ti". To bi bio neagresivan pristup u kome ona kaže šta joj je potrebno, i ponudi moguće rešenje (ili, još bolje, nekoliko mogućih rešenja).
Nećemo ići toliko daleko da tvrdimo da bi ovakav pristup uvek doneo pozitivno rešenje. U zdravoj vezi u kojoj partneri vode računa o onome što je potrebno voljenoj osobi trebalo bi da funkcioniše, ali nije svaka veza takva. Tako se može desiti da partner ili partnerka i na ovakav pristup reaguju agresivnošću i odbijanjem – ali tu se već radi o osobi koja ne obraća pažnju na vaše potrebe, samo zahteva da vi zadovoljite njene, pa se, ako su vaše primedbe i potrebe konstantno, ne samo jednom-dvaput, zanemarene, postavlja pitanje koliko takva veza uopšte ima smisla.
Ipak, u većini situacija, neagresivan pristup problemu i neagresivno traženje onoga što vam je potrebno (a to što tražite ono što želite nikako nije znak slabosti, potrebna je velika snaga da priznate da vam je nešto potrebno) trebalo bi da donesu pozitivan rezultat. Nije uvek lako, kada ste umorni i iznervirani i nešto vam se smučilo, da skupite snagu i mirno tražite, ali je vredno truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

seksvezaljubavpotrebe
Komentari (0)
Dodaj komentar