Smejaće vam se okolina…

Nekada se desi da se neko zaljubi u osobu druge vere, druge rase, u osobu sa zdravstvenim problemom (recimo, gluvonemu osobu), ili im se takva osoba barem dopadne, i ne znaju da li da joj priđu i bilo šta počinju jer se boje podsmeha okoline. Postavlja se pitanje šta u takvoj situaciji.
Podrazumeva se da ako s nekom osobom ne želite da budete, i ne treba da budete s njom, ali ako vam se ta osoba dopada, odbaciti je zbog toga što je različita pa bi okolina mogla loše da reaguje ne govori baš najbolje o onome ko tako postupa. A ne govori lepo ni dobro ni o toj okolini – pa šta ako se neko razlikuje (izuzev kad se radi o „različitosti“ tipa kriminalac, narkoman, alkoholičar…)? Zašto se smejati takvoj vezi?
Ukoliko vam se nekad desilo da ne priđete osobi koja vam se zaista dopada jer se bojite podsmeha okoline zbog vaše veze sa, recimo, gluvonemom osobom (a pri tom ta gluvonema osoba ima posao ili studira, ili nešto pokušava u životu, dakle, radi se o osobi sa zdravim životnim načelima koja odbija da zbog jednog zdravstvenog problema postane teret svima), trebalo bi razmisliti. Zbog čega se toliko bojite toga da vam se smeju? Kakav je vaš odnos prema ljubavi – da li vam ljubavna veza služi tome da vam se svi dive tome s kime ste ili je za vas veza ipak mnogo više? I s kakvim se to ljudima družite kad bi se oni smejali takvoj vezi?
Naravno, u nekim sredinama se može desiti da je otpor okoline prema svemu što je različito veoma veliki, i taj konstantni pritisak bi mogao da loše utiče na vezu, naročito ako bude i dece iz te veze pa i ona pate. Ukoliko je takva situacija, ne bi bilo loše, za početak, promeniti sredinu (ako je ikako moguće), jer je nezdrava za bilo čiji psihički i emotivni život.
U svakom slučaju, o stavu „jao, smejaće mi se kad me vide s tom osobom“, a ta vam se osoba zaista dopada (i, kao što smo već pomenuli, nije kriminalac, narkoman, alkoholičar…) trebalo bi pažljivo razmisliti i preispitati ga – i to pre stupanja u vezu s bilo kime kako bi to stvarno mogla da bude veza, a ne samo dekoracija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

diskriminacijapredrasudestrahvezaljubavstid
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Jovana P

    Ljudi koji dozvoljavaju da im okolina kreira život i izbor partnera ne zaslužuju ništa bolje od te iste sredine. Kada je ljubav prava, ostale stvari su sporedne. Ljubav je nešto najlepše što može nekome da se desi! Članak je lep.

  • Jovana Vasiljević

    Gledajući realno, niko na svetu nije savršen, i ne postoje bića koja zavređuju više pažnje od drugih!

  • Vojkan Petrović

    Za mene je važno da je čovek iskren, pošten i karakteran, a nebitni su njegovi fizički nedostaci.