Zaljubljeni u tehniku

Neke stvari kod muškaraca ženama nikako nisu jasne (nismo vam rekli ništa novo, zar ne?). Jedna od tih stvari jeste i ljubav mnogih muškaraca prema tehnici. Njihova žudnja da poseduju najnoviji model digitalne kamere, recimo (kao što bi ona baš volela da poseduje najnoviji model tih-i-tih cipela) i njihovu spremnost da jednom kada taj model nabave, provedu, ako treba, i godinu dana proučavajući uputstvo za upotrebu, dok ne shvate svaki detalj i pažljivo ne ispitaju sve mogućnosti svoje nove igračke. Neke žene će na ovu pojavu samo odmahnuti rukom i muškarca nazvati večitim derletom koje obožava igračke, a neke će razbijati glavu pokušavajući da shvate u čemu je stvar. Šta je to što je ženama toliko nejasno?
Kao jedno, nejasno im je kako to da će muškarac s toliko strpljenja proučavati uputstvo za upotrebu komplikovane spravice koja mu nije neophodna, a nikako da nauči sasvim jednostavne komande za veš-mašinu ili kako da ispeče pile umesto da ga spali. Druga nejasna stvar je – kako to da će on toliko vremena da posveti jednoj spravici, i toliko strpljenja, a znatno manje će razmišljati o odnosu s partnerkom i kako da taj odnos bolje funkcioniše. U čemu je tajna?
Što se nerazumevanja nekih jednostavnih kućnih aparata tiče, muškarac tu prosto nije zainteresovan da nauči da ih koristi. Ti aparati nisu dovoljno komplikovani da bi predstavljali izazov, a obavljanje kućnih poslova nije nešto što muškarcu tek tako padne na pamet – ni tu nema nekog izazova, samo su naporni i nezanimljivi. Mada, nisu ni muškarci neosetljivi; ako želite da on uključi veš-mašinu i opere veš, recite mu da vam je potrebna njegova pomoć, precizno mu objasnite šta treba da uradi i zamolite ga da to i učini – vrlo je verovatno da će tako i postupiti.
E, sad, što se tiče toga zašto je u stanju (bar naizgled) da provede više vremena "provaljujući" kako funkcioniše nova igračka nego razmišljajući o svom odnosu s partnerkom, pa, ta nova kamera će i kroz godinu dana biti ista. Neće menjati raspoloženje, neće menjati zahteve – funkcionisaće na potpuno isti način nakon godinu dana kao i kada je počeo da je proučava. A to mu uliva osećaj sigurnosti, što mu se jako dopada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Izgustiraće tu jeftinu stvarčicu kao klinac za manje od jednog dana, a onu malo skuplju sa dostatnim funkcijama i naprijed-nazad sačuvaće za uspomenu i dugo trajanje ili se navići na nju, mada ne koristi baš sve njene funkcije kao da ne iskorišćava sve na šta je sposobna ta njena postojanost da uvijek je tu, čak i kad otkaže u neočekivanom trenutku jer je nismo dobro prostudirali ili prestudirali. E, zamor materijala ili dobra stara dosada, dragi moji zaljubljenici, sve ima rok upotrebe i vrijeme, naravno, ističe iz nje. Ajoj, pa nećeš se valjda vjenčati za nju, tu sposobnu stvarčicu na sve?!