U Kini možete da klonirate svog ljubimca, ali evo koliko će vas to koštati (foto)

Pas Đus je vrlo popularna filmska zvezda u Kini i po snimljenom filmu zarađuje milione. Ali, kako stari tako bledi i njegova karijera pa je njegov vlasnik odlučio da ga klonira.

Ovog mešanca lutalicu dreser He Jun je pronašao na ulici, pre devet godina, a sterilisan je još u najranijem dobu te ne može da ima potomke. Zbog toga je vlasnik odlučio da napravi klona svog ljubimca

Kako bi to ostvario, Đusov vlasnik je otišao u Sinogen, prvu kinesku kompaniju koja nudi usluge kloniranja ljubimaca. Sonogen je pažnju javnosti privukao kada su u maju prošle godine, uspešno klonirali genetski modifikovanog bigla. Mesec dana kasnije počeli su sa komercijalnim kloniranjem ljubimaca, a ta usluga vlasnike košta najmanje 380.000 juana, odnosno skoro 77.000 dolara.

U slučaju Đusa, uzeti su uzorci kože sa donjeg dela stomaka psa i samo par nedelja kasnije naučnici su uspeli da izoluju njegov DNK i oplode jajnu ćeliju. Ta ćelija je zatim hirurškim putem usađena u matericu surogat majke-psa, u ovom slučaju bigla.

Đusov klon, „mali Đus“, ili „Zhizhi“ na kineskom, rođen je sredinom septembra i ostao je uz surogat majku u laboratoriji Sinogena narednih mesec dana.

Iako se klon još uvek nije oprobao u šou biznisu, vlasnik veruje da ima mnogo potencijala i da će bi biti i bolji od starog Đusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kloniranjepsi
Komentari (0)
Dodaj komentar