Zašto nas psi ljube baš u usta i šta im znači mrdanje repom?

Uprkos naučnim činjenicama, vlasnici pasa i dalje veruju u mitove o svojim ljubimcima. Tih praznoverja ima puno, pa su postala nešto u šta bez previše razmišljanja verujemo, ali time samo nanosimo štetu psima.

Zbog toga vam predstavljamo neke od najzastupljenijih mitova i istinu koja se krije iza njih.

MIT Moj pas zna kada uradi nešto pogrešno i krivo mu je kada ga grdim

ČINJENICA Ovakvo pokorno ponašanje ljubimca, koje ljudi karakterišu kao ‘osećaj krivice’ nema ništa s tim da pas zna da je uradio nešto što ne treba. Većina vlasnika pse grde nakon što su uradili nešto pogrešno, ubeđujući sebe da će pas znati da je kriv. Međutim, kako pas kaznu ili nagradu ne može da poveže sa određenim činom, sem ako oni ne slede odmah nakon obavljanja te radnje, on nema ideju zbog čega se ljutite na njega. Pas uplašeno izgleda zbog straha od agresivnosti vlasnika, te, po nekom svom mišljenju, želi da ga na taj način umiri. Ako ne želite da ljubimca ukoravate zbog svega, neka to bude samo onda kada ga uhvatite na delu.

MIT Mrdanjem repom pas vam pokazuje koliko srećan

ČINJENICA Većina nas misli da je pas koji vrti repom srećan, ali da li znate da i pas pre nego što ujede takođe mrda repom? Psi preko repa komuniciraju, tako da je najbolje naučiti šta to tačno znači kod vašeg ljubimca. Kod agresivnih pasa, na primer, rep je prav i ukočen i njime mašu levo-desno. Prijateljski nastrojen i srećan pas rep će držati horizonatlno i vrlo brzo mahati njime, dok je kod uplašenih pasa rep spušten između nogu i njime nervozno vrte. Pre nego što priđete nepoznatom psu, morate obratiti pažnju na njegovo celokupno ponašanje, a ne samo rep.

MIT Pas nas u usta ljubi u znak ljubavi

ČINJENICA Ljubljenje u usta je način na koji primati pokazuju ljubav, a ne psi. Štenci ližu usne majke kako bi dobili još hrane, i često misle da će, ako i sa ljudima postupaju tako, biti nagrađeni. Lizanje je takođe i znak pokoravanja  – ako grdite štene, ono će možda pokušati da vam poliže usne u znak pomirenja. Tako da ovi poljupci koje vam pas daje zapravo nisu pokazatelj ljubavi ili poštovanja.

MIT Psi su svaštojedi i mogu jesti istu hranu kao i ljudi

ČINJENICA Neka ljudska hrana, poput jaja i jogurta, je dobra za pse, neka je vrlo otrovna. Na primer, čokolada može izazvati trovanje teobrominom, sa smrtonosnim posledicama, luk koji se psima daje duže vreme izaziva anemiju, a kosti mogu dovesti do gušenja, unutrašnjih cepanja organa i, u nekim slučajevima, čak i do smrti. Zbog toga morate biti vrlo obazrivi kada dajete ljudsku hranu vašim ljubimcima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

istine i zabludemitovipsi
Komentari (0)
Dodaj komentar