Ponekad je bolje ostati prijatelj

Bez obzira na to što vam se konačno pružila šansa koju ste čekali ili o kojoj ste povremeno razmišljali, s dugogodišnjom prijateljicom nikada ne treba započinjati ono što bi se najbolje dalo opisati kao emotivna, seksualna ili ljubavna veza. Ne zato što nešto nije u redu s njom ili vama – naprotiv, već zato što u takvoj postavci stvari ima sijaset razloga zbog kojih je bolje izabrati prijateljstvo na uštrb ljubavi – ako je ikako moguće i ako strast odavno nije odnela prevagu.

Za početak treba razmisliti kakve životne ciljeve imate vi, a kakve vaša bliska prijateljica. Ukoliko vas dvoje ni u naznakama nemate slične ambicije, teško da možete da izgradite uspešnu i trajnu emotivnu vezu. To bi vam možda bio i najveći problem u vezi, uzrok mnogih rasprava, razmirica i svađa, na kraju i uzrok eventualnog raskida, ali ne samo veze već i dugogodišnjeg dragog prijateljstva. Da li je gubitak prijatelja vredan rizika na koji vas izaziva libido? Obično nije. Kad malo bolje razmislite, sasvim je moguće da se sve završava samo na fizičkoj privlačnosti. I ako niste sasvim ili bar u dovoljnoj meri sigurni da biste se u vezi slagali onoliko dobro koliko se slažete kada ste u prijateljskom odnosu, možda je bolje ne kvariti ono što ste imali pre nego što su hormoni počeli da vas zbunjuju. Možda vam je ona super prijateljica, ali razmislite koliko se njeni stavovi prema ljubavi poklapaju s vašim.

Na kraju krajeva, možda još uvek i niste sasvim spremni za dugu i ozbiljnu vezu koja podrazumeva snažna emotivna ulaganja. Ni to nije strašno – i kratke veze imaju svoju vrednost i svoj značaj. Ako želite vezu bez obaveza, onda vaša dugogodišnja prijateljica sigurno nije dobar izbor. Zbog toga bi bilo dobro da odolite iskušenju i da sačuvate prijateljstvo koje imate godinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

emotivna vezamuškaracostati prijateljprijateljicaveza
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Ja bih to isto, al samo malo drugačije… Još jedan sok? Ne, dva su bila dovoljna.

  • Mirjana Nikolić

    Diskutabilno je da li je bolje ostati prijatelj a gušiti bilo kakve emocije ili se nekad i „opustiti“ pa doživeti uz sigurnu osobu divan seks a onda sesti pa uz osmehe smisliti zajedno šta dalje. Ako to ne možete, onda je vaše prijateljstvo oduvek bilo neiskreno.

  • Duška Blanuša

    Evo, nisam mogla a da ne napišem jos koju riječ o prijateljstvu, pa ću vam ukratko napisati kako ja vidim prijateljstvo – drugarstvo. Čovijek je stvoren da bi živio sa svojim drugovima, a ne sam. Kad si ljut, tužan, nesrećan i usamljen, onaj na koga možeš da se osloniš je tvoj najbolji drug. Svima su potrebni drugovi. Drugarstvo nije samo biti prijatelj u dobru, već i u zlu. Kada ti je neko najpotrebniji, onda se treba pokazati kao dobar drug. Mnogo puta ljudi u nevolji vide ko je pravi kada se pokaže njihovo pravo lice. Drugarstvo se gradi na iskrenosti, poštovanju, ljubavi i dobroti. Drugovi jedni drugima znače mnogo, ma gdje bio treba da imaš drugove, jer bez njih nema svega onog što je lijepo: radosti, sreće, veselja, ljubavi, mira, pa čak ni života. Na jedan način, ko ih ima više, taj je bogatiji. Ali, treba imati i jednog najboljeg koji ti mnogo znači. Najbolji prijatelj ti mnogo znači – poput brata, sestre, ali možda on zna i više tvojih tajni, nešto što ne znaju roditelji. Najbolji prijatelji to zajedno riješavaju.

  • Duška Blanuša

    „Ponekad je bolje osatati prijatelj“ – kako kaže vaš članak. Odličan je i ja se u potpunosti slažem sa tim, samo što je danas sve više onih prijateljstava koja se zasnivaju samo radi neke materijalne ili već neke druge koristi, što je jako, jako žalosno, mada još uvijek se nađe po neko stvarno i iskreno prijateljstvo. Što se tiče muško-ženskog prijateljstva, tu baš nisam nešto uvjerena da može da bude samo prijateljstvo, jer uvijek na kraju bude nešto više. Ja mislim da ako se na samom početku postavimo isključivo kao prijetelj i ako se postave određene prijateljske granice do kojih se može ići, ipak prijateljstvo može da opstane. Mogu reći još samo ovo: kada se pravo prijateljstvo stekne, ne može se raskinuti, ma gdje bio, tada nema nikakvih prepreka. Ja mislim da bez prijateljstva nema sreće, ali ni bez nesreće ne možemo saznati ko nam je pravi prijatelj.