Ponekad je bolje ostati prijatelj

Bez obzira na to što vam se konačno pružila šansa koju ste čekali ili o kojoj ste povremeno razmišljali, s dugogodišnjom prijateljicom nikada ne treba započinjati ono što bi se najbolje dalo opisati kao emotivna, seksualna ili ljubavna veza. Ne zato što nešto nije u redu s njom ili vama – naprotiv, već zato što u takvoj postavci stvari ima sijaset razloga zbog kojih je bolje izabrati prijateljstvo na uštrb ljubavi – ako je ikako moguće i ako strast odavno nije odnela prevagu.

Za početak treba razmisliti kakve životne ciljeve imate vi, a kakve vaša bliska prijateljica. Ukoliko vas dvoje ni u naznakama nemate slične ambicije, teško da možete da izgradite uspešnu i trajnu emotivnu vezu. To bi vam možda bio i najveći problem u vezi, uzrok mnogih rasprava, razmirica i svađa, na kraju i uzrok eventualnog raskida, ali ne samo veze već i dugogodišnjeg dragog prijateljstva. Da li je gubitak prijatelja vredan rizika na koji vas izaziva libido? Obično nije. Kad malo bolje razmislite, sasvim je moguće da se sve završava samo na fizičkoj privlačnosti. I ako niste sasvim ili bar u dovoljnoj meri sigurni da biste se u vezi slagali onoliko dobro koliko se slažete kada ste u prijateljskom odnosu, možda je bolje ne kvariti ono što ste imali pre nego što su hormoni počeli da vas zbunjuju. Možda vam je ona super prijateljica, ali razmislite koliko se njeni stavovi prema ljubavi poklapaju s vašim.

Na kraju krajeva, možda još uvek i niste sasvim spremni za dugu i ozbiljnu vezu koja podrazumeva snažna emotivna ulaganja. Ni to nije strašno – i kratke veze imaju svoju vrednost i svoj značaj. Ako želite vezu bez obaveza, onda vaša dugogodišnja prijateljica sigurno nije dobar izbor. Zbog toga bi bilo dobro da odolite iskušenju i da sačuvate prijateljstvo koje imate godinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.