Štucanje

Da li ste nekad imali napad štucanja? Odgovor je sigurno potvrdan. Ova nepredvidiva i neprijatna pojava koja uglavnom počinje bez posebnog razloga, najčešće sama od sebe, a završava se posle nekoliko minuta – stalno nas prati.

Razlozi zbog kojih dolazi do štucanja su različiti. Duvanski dim, začinjena hrana, gazirana pića, uzbuđenje, trema, smeh, naglo buđenje samo su neki od mogućih razloga za napad štucavice.

Složićete se da je mnogo lakše ustanoviti razlog izazivanja ovog stanja nego zaustaviti štucanje. Iako najčešće prestaje veoma brzo, obično posle nekoliko minuta, štucanje ponekad može da potraje satima, čak danima i nedeljama. Ukoliko se to dogodi, verovatno je najbolje zatražiti pomoć lekara.

Neprijatnost ove pojave dovela je do toga da su se pojavili različiti načini za zaustavljanje štucanja. Najčešći vid zaustavljanja jeste onaj kada osobu koja štuca iznenada i bez upozorenja snažno udarite u donji deo leđa. Prema drugoj metodi, treba visoko podignuti desnu ruku uvis, triput udahnuti vazduh bez izdisaja i ukoliko štucanje odmah ne prestane – ponoviti to tri puta.

Zadržavanje daha je jedan od najčešćih načina borbe sa štucanjem, s tim što to, naravno, pre svega ima veze sa kapacitetom vaših pluća. Ako naiskap popijete čašu hladne vode, to takođe može da bude delotvorno, kao i uzimanje jedne kašičice šećera.

U duhu narodnih verovanja, prema kojima štucanje zapravo znači da vas neko spominje, ne bi bilo loše da se odmah setite i iz prve pogodite o kojoj je osobi reč, što bi moglo zaustaviti napad. Takođe, često se preporučuje da uplašite osobu koja štuca, možda s leđa ili iz nekog mraka. Štucanje je individualan čin i tu nema spora. Zato svako bira svoj način kako da ga zaustavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar