Izgubljeni prtljag i kako ponovo doći do njega

Da li vam se ikada dogodilo da posle putovanja jedva čekate da stignete kući, a na aerodromu vaših kofera jednostavno nema na pokretnoj traci? Ne gubite živce, zapamtite da se takve situacije u Evropi događaju čak 10.000 puta dnevno, a da se u na kraju vlasnicima vrati čak 98 odsto njihovih stvari. Oni koji nesretnim slučajem ostanu bez svojih stvari imaju pravo na nadoknadu, ali iznos od najviše 1.100 evra po koferu ne dobija se automatski. Da stvar bude još i gora, mnoge kompanije o tome uopšte ne informišu svoje korisnike.
U želji da smanje česte slučajeve gubljenja prtljaga i omoguće da se izgubljenim stvarima što lakše uđe u trag, vazduhoplovne kompanije planiraju da kofere obeležavaju mikročipovima kako bi se oni u svakom trenutku mogli pronaći. Međutim, taj postupak je prilično skup, pa treba očekivati da bi uvođenje novih tehnologija moglo da poskupi ionako skup vazdušni saobraćaj. Prtljag se najčešće gubi u tranzitu. Ako imate sreće, pa je vaš prtljag završio na sledećem letu, sa svojim stvarima ćete se sresti za nekoliko sati, a u najgoru ruku za nekoliko dana, ako je iskrcan na nekom od komšijskih aerodroma. Ne zaboravite da prijavite nestanak nadležnoj aerodromskoj službi i obavezno ostavite adresu na kojoj se nalazite, kako bi vam pronađene kofere dostavili o svom trošku.
Ukoliko se vaš prtljag ne pronađe u roku od 45 dana, on će se i službeno smatrati izgubljenim, a tek će se tada u proceduru uputiti i vaš zahtev za nadoknadu štete, koji nipošto ne smete da zaboravite da u međuvremenu podnesete. O iznosu nadoknade štete koja vam je odobrena kompanija vas mora obavestiti pismeno – elektronskim putem ili pismom na kućnu adresu. Ako imate sreće, pa vam prtljag na kraju ipak dođe u ruke, ali nije u onakvom stanju u kojem ste ga predali prilikom leta, ne zaboravite da takođe reagujete odmah. Svako oštećenje je najbolje prijaviti pre nego što napustite aerodrom, po mogućnosti u prisustvu službenika od kojeg ste zatražili da prtljag pregleda i ustanovi oštećenja. U najvećem broju slučajeva agencije ne žele da isplate vrednost celog kofera, već savetuju da ih odnesete na popravku i račun priložite zahtevu za nadoknadu štete. Da bi se umanjile štetne posledice čestog gubljenja prtljaga, najbolje bi bilo da svaki kofer ili torbu označite imenom vlasnika, brojem telefona i adresom (po mogućnosti, i kuće i krajnjeg odredišta).
Novac, važne dokumente i vrednije predmete kao što su laptop ili kamera ostavite u takozvanom ručnom prtljagu i ne ispuštajte ih iz vida. U ručnom prtljagu je korisno imati i najneophodniju rezervnu odeću, kako u slučaju najgoreg ne biste ostali "goli i bosi". U najvećem broju slučajeva gubi se prtljag koji je poslednji prošao čekiranje, pa je i zbog toga na let dobro doći što pre. Takođe, vodite računa da službenici koji obeležavaju prtljag na svaki komad zalepe trake s mestom odredišta i brojem leta. Ipak, s obzirom na brojne birokratske prepreke prilikom povratka izgubljenog prtljaga, najbolje osiguranje za najgori scenario je dodatna polisa osiguranja, koja za malu nadoknadu garantuje da ćete biti isplaćeni za svaku stvar koja vam nestane ili se ošteti.
Na niz birokratskih prepreka u postupku povratka nestalog prtljaga ukazala je i Evropska komisija i objavila deset kratkih saveta za putnike. "Ako vaš prtljag bude izgubljen ili oštećen, imate pravo na nadoknadu u iznosu do maksimalno 1.100 evra. Ne zaboravite da imate samo nedelju dana da uložite žalbu na oštećen prtljag, odnosno 21 dan ako je prtljag izgubljen", upozoravaju iz Evropske komisije. Ostatak preporuka vezanih za vazdušni saobraćaj putnike podseća da ne lete neproverenim kompanijama kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, da vode računa o ukupnoj količini tečnosti u ručnom prtljagu i da u slučaju opasnosti zovu broj 112. Takođe, putnici se upozoravaju da paze na cene prilikom kupovine turističkih aranžmana i rezervacije karata na internetu i da traže povraćaj novca ili nadoknadu ako im se let otkaže bez najave ili zbog sumnje na novi grip ne mogu da se ukrcaju u avion.
Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubitakplaniranjeprtljagputovanja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Edushka Dusić

    Pozdrav svima, meni su 29. oktobra ove godine izgubili prtljag. Da li postoji mogućnost da je moj prtljag ukraden sa trake iako nisam u prisustvu? Hvala.