Civilizacija pred kataklizmom: bilo bi hrane za svega 74 dana (foto)

Kada se pomene kraj sveta, većina ljudi pomisli na nuklearni rat, klimatske promene, asteroid ili invaziju vanzemaljaca. Međutim, kako piše BBC, NASA se boji da bi kraj sveta moglo izazvati nešto mnogo prizemnije – erupcija supervulkana.

Ispod nacionalnog parka Jelouston (Yellowstone) nalazi se ogroman „rezervoar“ magme odgovorne za gejzire i vruće bazene koji ključaju, a „krivac“ za to je upravo taj rezervoar koji bi mogao da uništi čovečanstvo.

Svakih 100.000 godina negde u svetu dogodi se snažna eksplozija vulkana, a posedice te eksplozije često su fatalne. Ako dođe do erupcije vulkana ispod parka Jelouston, to će rezultovati globalnom glađu i vulkanskom zimom, odnosno hlađenjem atmosfere.

https://twitter.com/CortneyDWilson1/status/1105899746739318785

Prema procenama UN-a, nakon erupcije supervulkana, čovečanstvo bi imalo hrane za svega 74 dana.

Jedino rešenje – ohladiti supervulkan. Što se vulkan više zagreva, proizvodi više plinova. Magma nastavlja da se topi, a područje ispod magme se širi i kada temperatura pređe određeni prag, eksplozija je neizbežna.

Jedino logično rešenje je ohladiti supervulkan. Za hlađenje supervulkana potrebne su velike količine vode koju bi u teoriji trebalo uliti u vulkan, a to je doslovno nemoguće.

NASA radi na alternativnom rešenju. Planira da izbuši 10 kilometara duboku rupu u supervulkanu i unutra bočno upumpa vodu pod visokim pritiskom. Tako bi se postupno, dan po dan, smanjila temperatura supervulkana.

https://twitter.com/businessdaylig1/status/1105861782780944389

I ovakav projekt košta – procenjuje se da bi projekat bušenja i hlađenja iznosio oko 3,46 milijardi dolara. Međutim, ako uzmete u obzir da bi navedeni iznos, dugoročno gledano, mogao spasiti čovečanstvo, onda se taj novac čini i više nego razumnim.

Takođe, to bušenje bi moglo da posluži za stvaranje geotermalne elektrane koja bi proizvodila struju po izrazito niskoj ceni – kažu stručnjaci iz NASA-e, a piše Business Insider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gladkataklizmakraj svetanaukapustoš
Komentari (0)
Dodaj komentar