Digitalni fotoaparat sa dvogledom

Digitalni fotoaparat sa dvogledom je idealna kombinacija za snimanje sa veće udaljenosti. On daje osećaj da se autor fotografija nalazi usred zanimljivog sportskog događaja, koncerta ili u sličnim prilikama u kojima je fotografisanje otežano zbog gužve. Dodavanjem dvogleda posmatrana scena približava se osam puta, a kao rezultat dobijaju se čiste fotografije dobrog kvaliteta.

Ovakav uređaj napravila je kompanija Trust (Holandija), koja proizvodi pribor i periferne uređaje za prenosive i stone računare i digitalne fotoaparate. Uređaj koji predstavlja kombinaciju fotoaparata i dvogleda naziva se 580Z Binocular DigiC@m. Po izgledu podseća na dvogled malo modernijeg dizajna, ali se i razlikuje od njega jer umesto dve „cevi“ ima tri. Srednja „cev“ je zapravo fotoaparat, koji sa zadnje strane ima i LCD ekran za prikazivanje osnovnih informacija o funkcijama uređaja.

Digitalni fotoaparat sadrži CMOS senzor sa rezolucijom od 1,3 megapiksela (1.280 x 1.024). Daje fotografije rezolucije 640 x 480 piksela. Pored toga, koristi se i za snimanje kratkih video-inserata (pokretnih slika ostvarenih sa devet frejmova u sekundi). Može da posluži i kao Web kamera; pri tom se USB priključkom vezuje za računar, a prikazuje video-signale sa 15 frejmova u sekundi.

Snimljeni materijal pamti se na ugrađenoj memoriji kapaciteta 12 megabajta. Međutim, taj prostor može se znatno proširiti dodavanjem memorijskih kartica. Uređaj sadrži slot za formate MultiMedia Card i Secure Digital. Na taj način može se dostići kapacitet od 256 megabajta. Minimalni raspoloživi prostor od 12 megabajta omogućava pamćenje 135 fotografija rezolucije 640 x 480 piksela i sa JPEG kompresijom.

Napajanje je pomoću AAA baterije, a uređaj se automatski isključuje kada nije u funkciji. Softver se bazira na operativnom sistemu Windows ili Macintosh. Cena ovog uređaja je 100 evra. Uz njega se isporučuju i simpatična torba, kaiš za nošenje ručno ili oko vrata, USB kabl, dve AAA baterije i CD-ROM sa softverom i uputstvom za rukovanje na više jezika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar