U trendu

Digitalni fotoaparat sa dvogledom

Digitalni fotoaparat sa dvogledom je idealna kombinacija za snimanje sa veće udaljenosti. On daje osećaj da se autor fotografija nalazi usred zanimljivog sportskog događaja, koncerta ili u sličnim prilikama u kojima je fotografisanje otežano zbog gužve. Dodavanjem dvogleda posmatrana scena približava se osam puta, a kao rezultat dobijaju se čiste fotografije dobrog kvaliteta.

Ovakav uređaj napravila je kompanija Trust (Holandija), koja proizvodi pribor i periferne uređaje za prenosive i stone računare i digitalne fotoaparate. Uređaj koji predstavlja kombinaciju fotoaparata i dvogleda naziva se 580Z Binocular DigiC@m. Po izgledu podseća na dvogled malo modernijeg dizajna, ali se i razlikuje od njega jer umesto dve „cevi“ ima tri. Srednja „cev“ je zapravo fotoaparat, koji sa zadnje strane ima i LCD ekran za prikazivanje osnovnih informacija o funkcijama uređaja.

Digitalni fotoaparat sadrži CMOS senzor sa rezolucijom od 1,3 megapiksela (1.280 x 1.024). Daje fotografije rezolucije 640 x 480 piksela. Pored toga, koristi se i za snimanje kratkih video-inserata (pokretnih slika ostvarenih sa devet frejmova u sekundi). Može da posluži i kao Web kamera; pri tom se USB priključkom vezuje za računar, a prikazuje video-signale sa 15 frejmova u sekundi.

Snimljeni materijal pamti se na ugrađenoj memoriji kapaciteta 12 megabajta. Međutim, taj prostor može se znatno proširiti dodavanjem memorijskih kartica. Uređaj sadrži slot za formate MultiMedia Card i Secure Digital. Na taj način može se dostići kapacitet od 256 megabajta. Minimalni raspoloživi prostor od 12 megabajta omogućava pamćenje 135 fotografija rezolucije 640 x 480 piksela i sa JPEG kompresijom.

Napajanje je pomoću AAA baterije, a uređaj se automatski isključuje kada nije u funkciji. Softver se bazira na operativnom sistemu Windows ili Macintosh. Cena ovog uređaja je 100 evra. Uz njega se isporučuju i simpatična torba, kaiš za nošenje ručno ili oko vrata, USB kabl, dve AAA baterije i CD-ROM sa softverom i uputstvom za rukovanje na više jezika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.