Ebrary – rešenje za elektronske biblioteke

Ideja o elektronskim bibliotekama je već dugo prisutna među Internet-preduzetnicima, ali do sada nije postojalo dovoljno dobro softversko rešenje, koje bi omogućilo korišćenje i naplatu servisa, uz punu zaštitu autorskih prava. Online-biblioteke su jedan od sadržaja Interneta koji predstavljaju kamen-temeljac nastojanja da Mreža dobije i svoju edukativnu funkciju, kao i da se iskoriste sva preimućstva koje ona nudi, u odnosu na biblioteke „od cigle i betona“.

Zahtevnijim korisnicima su potrebni vredni, specifični i kvalitetni sadržaji, koje je teško naći surfovanjem po besplatnom delu Mreže: potraga za sadržajima koji se na ozbiljan i detaljan način bave određenim temama, se obično završava pronalaženjem sajta, na čijim stranicama je moguće naručiti knjigu, esej, stručni časopis… Izdavači se nisu usuđivali da svoje publikacije učine u potpunosti dostupnim, upravo iz razloga straha od kršenja autorskih prava, i neovlašćenog kopiranja i štampanja tekstova.

Što se tiče izdavača časopisa, novina i periodike, obično je primenjivan model pretplate, pri čemu je korisnik, uplaćajući određenu sumu, dobijao korisničko ime i lozinku, pomoću kojih bi pristupao sadržajima i arhivi koji nisu vidljivi „običnim“ posetiocima sajta. Ipak, ovakav model je podrazumevao potpuno poverenje mušterije u kvalitet sadržaja ili ranija iskustva sa štampanom publikacijom.

Za korisnike koji tragaju za određenim sadržajima, oblastima, autorima i koji, uopšte, traže informacije i tekstove iz jedne strogo definisane oblasti kojom se bave, ovakav model nije bio primenjiv. Naime, onima koji se bave istraživačkim radom, kojima su potrebni sadržaji vezani za specifične oblasti, bilo u svrhe studiranja, profesionalne svrhe ili hobija, potrebna je mogućnost da tekstove pregledaju, da mogu da ih pretražuju i, najzad, ako im se svidi ono što su pronašli, da to i kupe.

Ovakav koncept odgovara pravim bibliotekama ili knjižarama: imate mogućnost da knjigu prelistate, pa tek onda odlučite da li ćete je kupiti ili fotokopirati, ili, jednostavno, ponešto od pročitanog zabeležiti. Ebrary je softverska kompanija koja se potrudila da tako nešto i omogući: njihov dodatak (plug-inn) za browser omogućuje da se kompletne knjige ili članci pregledaju sasvim slobodno, ali ne i da budu kopirani ili štampani pre nego se za to plati.

Svi tekstovi se prebacuju u .pdf format, koji je postao standard na polju prenošenja štampanih izdanja u elektronsko okruženje, i kojim se ostvaruje istovetan izgled digitalne i štampane strane. Ono što standardne biblioteke ili knjižare nemaju, a što jeste preimućstvo elektronskog medija, jeste mogućnost indeksiranja celokupnih tekstova i pretraživanja po najrazličitijim kriterijumima (tema, ključne reči, pisac, izdavač, godina…).

Posle pronalaženja teksta, pomenuto softversko rešenje, pod nazivom InfoTools, pruža mogućnost pregledanja teksta, prevođenja na nekoliko svetskih jezika, pronalaženje definicija određenih reči u rečniku, obeležavanje reči ili termina i dobijanje enciklopedijskih objašnjenja, pretraživanje teksta, dobijanje biografskih podataka o piscu ili ličnostima koji se u tekstu spominju…

Kada (i ako) korisnik odluči da mu je tekst (deo ili čitav, bilo da je u pitanju knjiga ili članak iz stručnog časopisa) potreban, može da izabere opcije „copy“ ili „print“, i obeleženi deo kopira na clipboard ili odštampa na štampaču. U proseku, cena stranice iznosi 25 centi, a pre nego se korisnik odluči na kupovinu, potrebno je da otvori svoj račun i položi na njega novac (minimalno 5 dolara).

Čitava ova priča je izuzetno bitna, jer otvara mogućnost, po prvi put, za formiranje pravih elektronskih biblioteka, toliko priželjkivanih i potrebnih korisnicima Interneta. Zaštita autorskih prava i mogućnost naplate će pokrenuti izdavače u pravcu elektronskog poslovanja i korišćenja mogućnosti Mreže. Što se tiče čitaoca, oni će dobiti vredne sadržaje, po koje su, do sada, morali da idu u biblioteku ili knjižaru – da ne spominjemo probleme sa izdatim ili rasprodatim knjigama, ili ograničenim fondom kojim raspolaže jedna biblioteka ili knjižara.

U ovom trenutku, kompanija Ebrary ima potpisane ugovore sa brojnim uglednim izdavačima: Random House, Pearson, McGraw-Hill, Cambridge University Press, St. Martin“s Press, Macmillan, MIT Press, Yale University Press, Columbia University Press, Springer-Verlag… Njihova izdanja će biti digitalizovana i dostupna na Mreži. Na ovaj način, Internet ulazi u svoju novu fazu, u kojoj najvredniji sadržaji neće biti skriveni od surfera, a brojni izdavači koji su zazirali od objavljivanja na Internetu će steći poverenje u novi elektronski medij.

Korisna adresa:

  • Ebrary.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • kompjuteri
    Komentari (0)
    Dodaj komentar