Leopard zamenjuje tigra

Konkurencija između Microsoft-a i Apple-a se nastavlja. Nakon predstavljanja Microsoft-ovog najnovijeg sistema – Vista, i kompanija Apple je predstavila svoj najnoviji operativni sistem. To je nova verzija Mac OS X operativnog sistema pod nazivom Leopard (Mac OS X verzija 10.5), dok je prethodna verzija nosila naziv Tigar (Mac OS X verzija 10.4).
Nova verzija Apple-ovog operativnog sistema predstavljena je 24. oktobra. Ponuđene su dve varijante sistema – za personalne računare i za servere. U periodu od 10. oktobra do 29. decembra korisnici imaju priliku da ga preuzmu po beneficiranim uslovima. U odnosu na prethodne verzije donosi mnoge novine – više od 300 nadograđenih ili potpuno novih elemenata. To je, kako je izjavio čelnik Apple-a, Stiv Džobs, najveća i najpotpunija nadogradnja ovog operativnog sistema do sada.
Desktop novog operativnog sistema je potpuno redizajniran u trodimenzionalnoj formi. Među najznačajnije novitete spada nov način pristupa i grupisanja datoteka pod nazivom Stacks. Za pristup datotekama na kućnom računaru s udaljenosti (preko Interneta) koristi se opcija Back to My Mac, a za pretraživanje po datotekama na nov i napredniji način opcija Finder. Podaci će se lakše kopirati nego u prethodnim Mac verzijama zahvaljujući opciji Time Machine, dok Quick Look daje mogućnost brzog pristupa datotekama.
Redizajnirane su i mnoge druge opcije – iCal (kalendar), iChat (s više veza istovremeno), Mail, Network file sharing (razmena fajlova), pristup i prikazivanje slika i video sadržaja. Velika pažnja posvećena je i sigurnosti. Zaštitni „vatreni zid“ ostvaren je u dva nivoa. Jedan od njih je BSD IPFW iz prethodne verzije Mac OS X sistema, dok je drugi nov i nosi naziv Leopard Application Layer Firewall.
Računarska konfiguracija koja bi mogla poslužiti kao platforma za ovaj operativni sistem, zbog specifičnih aplikacija, treba da se zasniva na Intel-ovom ili Power PC G4 ili G5 procesoru najmanje brzine 867 megaherca. DVD drajv je neophodan radi instalacije operativnog sistema, zatim najmanje 512 MB RAM-a (preporučuje se 1 GB) i najmanje 9 GB prostora na hard disku. Nakon pojavljivanja ovog sistema pojavile su se i mnoge kritike, ali će one uskoro sigurno biti povoljno rešene, pa će Leopard slobodno moći da se upusti u borbu s Microsoft-ovom „Vistom“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuterileopardmac os x 10.5operativni sistemi
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Predrag Vasić

    U proteklih šest nedelja, otkako je Leopard izašao na svetsko tržište, ogromna većina stručnih analitičara iz svih uglednih publikacija (PC World, InfoWorld, C-Net itd) se složila da je Leopard već u startu po većini kriterijuma superiorniji od Viste. Kao i uvek, u kompleksnom softverskom paketu kao što je moderan operativni sistem, izvesno je da će se naći stvari za kritiku (neke su objektivne, mnoge su pitanje ličnog ukusa). Van konteksta, rečenica „…pojavilo se mnogo kritika“ implicira da sa sistemom nešto suštinski nije u redu. Realnost je upravo suprotna, što potvrđuju i hvalospevi o novom sistemu brojnih svetskih autoriteta. Mekintoš je još uvek veoma egzotična biljka na području Balkana. Značajan razlog za to je cena. U razvijenom svetu situacija je malo drugačija i, zahvaljujući prilično lošim kritikama za Vistu, kao i spektakularnim kritikama za Leoparda, poslednjih godinu dana donelo je kompaniji Apple i Mekintošu znatno veću stopu rasta od konkurencije, i samim tim povećanu zastupljenost na tržištu. Kada se jednom Srbija izvuče iz ekonomskih nedaća, možda će se slična stvar desiti i ovde.

  • Aleksandar Jelić

    Zanimljivosti: „Za prvih 7 dana prodano 2 miliona kopija“ i „U novembru Leopard je bio najprodavaniji OS u Japanu“. I na kraju mali savet, važi kao i za Microsoft Vista – sačekati par meseci dok zakrpe sve rupe i tada obavezno kupiti 🙂