Leopard zamenjuje tigra

Konkurencija između Microsoft-a i Apple-a se nastavlja. Nakon predstavljanja Microsoft-ovog najnovijeg sistema – Vista, i kompanija Apple je predstavila svoj najnoviji operativni sistem. To je nova verzija Mac OS X operativnog sistema pod nazivom Leopard (Mac OS X verzija 10.5), dok je prethodna verzija nosila naziv Tigar (Mac OS X verzija 10.4).
Nova verzija Apple-ovog operativnog sistema predstavljena je 24. oktobra. Ponuđene su dve varijante sistema – za personalne računare i za servere. U periodu od 10. oktobra do 29. decembra korisnici imaju priliku da ga preuzmu po beneficiranim uslovima. U odnosu na prethodne verzije donosi mnoge novine – više od 300 nadograđenih ili potpuno novih elemenata. To je, kako je izjavio čelnik Apple-a, Stiv Džobs, najveća i najpotpunija nadogradnja ovog operativnog sistema do sada.
Desktop novog operativnog sistema je potpuno redizajniran u trodimenzionalnoj formi. Među najznačajnije novitete spada nov način pristupa i grupisanja datoteka pod nazivom Stacks. Za pristup datotekama na kućnom računaru s udaljenosti (preko Interneta) koristi se opcija Back to My Mac, a za pretraživanje po datotekama na nov i napredniji način opcija Finder. Podaci će se lakše kopirati nego u prethodnim Mac verzijama zahvaljujući opciji Time Machine, dok Quick Look daje mogućnost brzog pristupa datotekama.
Redizajnirane su i mnoge druge opcije – iCal (kalendar), iChat (s više veza istovremeno), Mail, Network file sharing (razmena fajlova), pristup i prikazivanje slika i video sadržaja. Velika pažnja posvećena je i sigurnosti. Zaštitni „vatreni zid“ ostvaren je u dva nivoa. Jedan od njih je BSD IPFW iz prethodne verzije Mac OS X sistema, dok je drugi nov i nosi naziv Leopard Application Layer Firewall.
Računarska konfiguracija koja bi mogla poslužiti kao platforma za ovaj operativni sistem, zbog specifičnih aplikacija, treba da se zasniva na Intel-ovom ili Power PC G4 ili G5 procesoru najmanje brzine 867 megaherca. DVD drajv je neophodan radi instalacije operativnog sistema, zatim najmanje 512 MB RAM-a (preporučuje se 1 GB) i najmanje 9 GB prostora na hard disku. Nakon pojavljivanja ovog sistema pojavile su se i mnoge kritike, ali će one uskoro sigurno biti povoljno rešene, pa će Leopard slobodno moći da se upusti u borbu s Microsoft-ovom „Vistom“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.