Mnogi greše, ovo je najveća greška kod punjenja baterije telefona, zato kraće traje

Baterije u pametnim telefonima imaju ograničen životni vek, a pogotovo ukoliko ih pogrešno punimo.

Mnogi su stvorili naviku da priključe telefon na punjenje po noći dok spavaju, a to je zapravo velika greška, piše Business Insider.

Ostavljanje uređaja na punjaču čak i kada dođe do 100 odsto napunjenosti nikako nije dobro za bateriju jer to ubrzava proces njenog slabljenja.

Baterija mora vremenom slabiti, ali ako nastavite da punite vaš telefon ovako, ubrzaćete joj taj proces. Ipak, iz Gugla tvrde da je ovo samo jedno zastarelo verovanje i da će pametni telefon sam zaustaviti proces punjenja kada baterija dođe do 100 odsto.

Litijum-jonska baterija najmanje slabi ako je održavate na 30 ili 50 odsto napunjenosti. Samsung i Epl se slažu da je bateriju najbolje održavati napunjenu do 50 odsto jer će to pomoći produženju njenog životnog veka.

Ali, većina korisnika pametnih uređaja nema mogućnost da bateriju održava na 30-50 odsto jer je mnogima potrebno da ona traje što duže, pogotovo ako znaju da neko vreme neće imati šteker u blizini. Najbitnije je da baterija ne bude dugo 100 odsto puna, pa zato izbegavajte da punite uređaj tokom noći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baterijamobilni telefon
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Dejan

    Imam HUAWEI telefon već pet godina i svako veče ga punim baš na ovaj način. Baterija fantastična, telefon i dalje radi kao prvog dana!

  • Febo

    Proizvodjacu nije u interesu da kupljeni uredjaj traje sto duze pa nam zbog toga nisu nikada dali instrukcije kako bi nam uredjaji duze trajali…

  • Kalesu

    Članak i velika zabluda, koja se s njime ponavlja po portalima već više puta. Proces punjenja i pražnjenja akumulatora u telefonima je regulisan konstrukcijom i softverom u telefonu i nikakve opasnosti nema ako se puni do 100% i prazni do kraja. I sami to možete zaključiti: tokom punjenja se punjač nešto greje (normalna pojava), a po završetku (100% puntelefon) se ohladi i samo stoji tako, dok ga ne isključite iz struje i telefona.

    • Anonimni

      Da ali po zavrsetku punjenja onda ostaje uvek na 100% dok je na punjacu a to nije dobro. Laptopovi imaju mogucnost punjenja do nekih 60-80% dok je na punjacu bas zbog toga da bi baterije duze trajale, naravno to imaju samo bolji modeli lenova i dell-a (njih koristim). Jeftiniji HP nemaju tu mogucnost.

      • Anonimni

        Nije baš tako gomila laptopova ima tu funkciju