U trendu

Mnogi greše, ovo je najveća greška kod punjenja baterije telefona, zato kraće traje

Baterije u pametnim telefonima imaju ograničen životni vek, a pogotovo ukoliko ih pogrešno punimo.

Mnogi su stvorili naviku da priključe telefon na punjenje po noći dok spavaju, a to je zapravo velika greška, piše Business Insider.

Ostavljanje uređaja na punjaču čak i kada dođe do 100 odsto napunjenosti nikako nije dobro za bateriju jer to ubrzava proces njenog slabljenja.

Baterija mora vremenom slabiti, ali ako nastavite da punite vaš telefon ovako, ubrzaćete joj taj proces. Ipak, iz Gugla tvrde da je ovo samo jedno zastarelo verovanje i da će pametni telefon sam zaustaviti proces punjenja kada baterija dođe do 100 odsto.

Litijum-jonska baterija najmanje slabi ako je održavate na 30 ili 50 odsto napunjenosti. Samsung i Epl se slažu da je bateriju najbolje održavati napunjenu do 50 odsto jer će to pomoći produženju njenog životnog veka.

Ali, većina korisnika pametnih uređaja nema mogućnost da bateriju održava na 30-50 odsto jer je mnogima potrebno da ona traje što duže, pogotovo ako znaju da neko vreme neće imati šteker u blizini. Najbitnije je da baterija ne bude dugo 100 odsto puna, pa zato izbegavajte da punite uređaj tokom noći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)