Senzacionalno: Dali robotu da sam uči šah, pobedio svetskog šampiona dosad nezabeleženim potezima

Roboti s veštačkom inteligencijom postaju sve napredniji, a mašina „Alfaziro“ napravila je pravu revoluciju kad je za samo četiri sata naučila da igra šah, a zatim pobedila šampiona, mašinu „Stokfiš 8″.

Kako prenose mediji u regionu, ono što je posebno šokiralo ljubitelje jeste to što je mašina Guglove kompanije „Dip majnd“ koristila poteze koji nisu zabeleženi u istoriji šaha, poput korišćenja kralja za napad.

– Ovo je događaj za istorijske knjige. „Alfaziro“ je preuzeo svet šaha… potpuno razbio igru i konačno porobio ljudsku vrstu kao svoje ljubimce – našalio se nakon vesti engleski majstor Sajmon Vilijams.

„Alfaziro“ je u nizu od 100 mečeva čak 28 puta pobedio po brzini nadmoćniju mašinu i nijednom nije izgubio. Kako navodi Demis Hasabis iz kompanije „Dip majnd“, mašina ima potpuno neverovatan stil igre i nekad nudi žrtve na koje nijedan drugi igrač ne bi pristao, poput žrtvovanja kraljice i lovca za prednost u napadu.

– To je šah iz druge dimenzije – rekao je on.

Ovakav razvoj robotike i veštačke inteligencije mnoge i plaši, pa je nedavno oksfordski profesor Majkl Vuldridž upozorio britanske poslanike da bi veštačka inteligencija mogla da se odmetne, da će mašine postati toliko komplikovane da inženjeri koji su ih napravili više neće moći da ih razumeju, pa čak ni da predvide njihovo ponašanje.

Mašina „Dip blu“ bila je prva veštačka inteligencija koja je uspela da pobedi vladajućeg šahovskog šampiona. Ovaj kompjuter je 10. februara 1996. pobedio Garija Kasparova u prvoj odigranoj partiji. Od ukupno šest mečeva, Rus je pobedio tri, mašina jedan, a u dva je bilo nerešeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

robotsahSvetski šampionkompjuter
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Blajbi

    Kraj covcanstvu se priblizio…..