Tokom pada Fejsbuka korisnici otkrili jeziv detalj (foto)

Tokom jučerašnjeg višečasovnog pada društvenih mreža Fejsbuk, Instagrama i VocApa, neki korisnici primetili jedan, kako navode, jeziv detalj.

Iako korisnicima nisu mogle da se učitaju fotografije na Fejsbuku i Instagramu, mogli su da se vide tagovi koji opisuju šta se na fotografijama nalazi.

Poznato je da Fejsbuk koristi veštačku inteligenciju kako bi identificikovao objekte i osobe na fotografijama i automatski im dodao tag, ali neke je ovaj detalj ipak prilično uznemirio.

Iz Fejsbuka navode da je primarni razlog tagovanja lakše korišćenja ove društvene mreže osobama koje imaju problema s vidom, ali nije poznato koriste li ove podatke u svrhu oglašavanja.

Ovakav način tagovanja fotografija otkriva puno ličnih podataka o korisnicima: koji su im hobiji, imaju li ljubimaca i slično. To mogu biti informacije koje korisnici ne žele da podelie.

Sudeći po reakcijama korisnika Tvitera, čini se da mnogi nisu znali da Fejsbuk analizira slike na ovaj način.

– Ne spominjemo da se neke fotografije ne učitavaju, ali da su na njima tagovi za prepoznavanje objekata? Pomalo jezivo – napisala je jedna korisnica.

– Fejsbuk iz nekog razloga ne učitava fotografije kako treba, ali umesto toga sad znam kakve informacije imaju o tim slikama – napisao je drugi korisnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fejsbuk
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Upravo zbog toga je napravljen fb i instagram itd, zbog lakšeg praćenja i kontrole ljudi, i nije ga napravio Zukerberg nego CIA, a ovaj je samo pijun u svemu tome

  • Anonimni

    bravoooooooooo Adolf i sam nisam zavisan od tih gluposti dali je cia ili nasa nije bitno nego zamisli jednu karleusu koja zavisi od Toga cuo sam je jednom prilikom kada kaze da ima nekoliko miliona koji je prate na tim glupostima a ona budi uveren nije jedina takva osoba u danasnjem svetu je vaznije sta se iznese na tim glupostima nego kada se nesto kaze zvanicno na tv ili negde vidis i sam kako se oglasava predsednik jedene mocne drzave kao sto je USA samo preko tih gluposti fesjsbuck,instagram i tako dalje pozdrav.

  • Adolf

    CIA snajka,CIA….Nisam zavisnik ove zaraze,niti ću ikad tamo praviti nalog.Moj privatan život je privatan,i to nemam potrebe da podelim sa svetom zarad nekih beskorisnih „lajkova“.