Abortus bez moralnih pridika

Postoje teme koje su u našem društvu nosile odrednicu „tabu“ još od nastanka sveta naovamo. Vreme je da stvari polako izađu na videlo, jer nema smisla da danas, u modernom društvu, postoje moralne predrasude kada se radi o sopstvenom životu. Danas ćemo govoriti o abortusu i odmah da razjasnimo – ovaj tekst nema cilj da vas ohrabri u tome da ne koristite kontraceptivne metode, niti da vas dovede u sukob sa okolinom ili religijom. Njime samo želimo da vam približimo situaciju „desilo se i šta sad“, jer činjenica je da upravo mladi i tinejdžeri imaju dosta seksualnih partnera i aktivan seksualni život.

U našoj državi abortus se smatra legalnim, ako trudnoća nije starija od 90 dana. Dakle, u prva tri meseca možete se odlučiti za abortus i obaviti ga u nekoj od privatnih klinika ili na akušersko-ginekološkom odeljenju gradske zdravstvene ustanove. Treba reći da se abortus u prva tri meseca smatra relativno bezbednim zahvatom i vrši se metodom aspiracije. Ova vrsta zahvata manje je rizična od operacije slepog creva, tako da razloga za posebnu brigu nema.

Postoji mogućnost da ste se do sada u životu već susreli sa aspiracijom. Aspiracija se takođe koristi pri upali sinusa na primer, kada se sondom sekret izvlači iz sinusa. Slično je i sa abortusom, s tim što će lekar, koristeći sondu, iz materice izvući sadržaj i samim tim okončati trudnoću. Sonda je vrlo mala, njena najveća debljina ne prelazi jedan centimetar. Materica je deo vašeg tela kojeg niste svesni, tako da bol praktično nije moguć. Sve u svemu, ukoliko se opustite, šanse da stresno iskustvo bude i bolno jesu minimalne.

Naravno, teško je opustiti se u takvoj situaciji, ali sama odluka da se pristupi takvom činu nosi sobom i zahtev da problemu pristupite što zrelije i odgovornije. Odluku o abortusu devojka može doneti sa punih 16 godina. Abortus metodom aspiracije traje kratko, svega petnaestak minuta, i savetuje se da nakon abortusa devojka miruje sat-dva. Znači, abortus nije pretnja vašim svakodnevnim aktivnostima i obavezama poput učenja – zbog njega nećete izgubiti godinu.

Pre nego što se odlučite za abortus, dobro razmislite – to nije mala odluka. Ipak, to je samo vaša odluka, a ne odluka vaše strine i popova koji vam u uho vrište kako je to ubistvo. Vaš život je samo vaš život! Ako ste se već našli u nezavidnoj situaciji, bože moj, svima se dešavaju neželjene stvari. Nema razloga da se ne iskoristi ono što današnja medicina i nauka nude, i to samo zbog moralnih pridika koje vuku korene iz prošlog veka. Na kraju, savetujemo vam da pročitate i članke o kontraceptivnim metodama, ako već niste – ipak je bolje sprečiti nego lečiti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Eva S.

    Taj ko čita ovaj odličan članak taj je već završio sa „moralnom“ dilemom. Dovoljno je veliki problem odlučiti se za ovakvo nešto, molim osobe koje komentarišu da se sažale i zamisle da li su komentari „ubistvo“ i slični neophodni. Znamo i mi sami, ali nema drugog (nisu se svi neodgovorno seksali pa ostali trudni, nego ima ko je u menopauzi ili im je jednostavno pao kondom zbog zvona telefona). Odličan članak, dodala bih da se abortus vrši pod opštom anestezijom po mogućnosti.

  • Beatrice D Este

    Mnogo ste mi pomogli ovim poslednjim pasusom, jer mi se upravo dešava to da mi svi pune glavu kako je to ubistvo, iako je u pitanju samo 3 nedelje trudnoće. Hvala vam.

  • Andrija Marković

    Po mom mišljenju, ako mi dopustite isto, abortus je ubistvo. Kao dokaz, prilažem ruski dokumentarni film „Ne ubij“ koji to veoma jasno dokazuje (može se naći u Beogradu uz malo truda). Za sve žene koje se spremaju na abortus, predlažem da prethodno pogledaju ovaj film, da vide šta ih stvarno čeka. Isisavanje ploda iz materice se odvaja uz cepanje ploda, tj. nerođenog deteta. Dakle – ručice, nožice i drugi organi se, pod pritiskom, kidaju. Ovo je sve snimljeno i pokazano u filmu, onako kako to stvarno izgleda.