Abortus bez moralnih pridika

Postoje teme koje su u našem društvu nosile odrednicu „tabu“ još od nastanka sveta naovamo. Vreme je da stvari polako izađu na videlo, jer nema smisla da danas, u modernom društvu, postoje moralne predrasude kada se radi o sopstvenom životu. Danas ćemo govoriti o abortusu i odmah da razjasnimo – ovaj tekst nema cilj da vas ohrabri u tome da ne koristite kontraceptivne metode, niti da vas dovede u sukob sa okolinom ili religijom. Njime samo želimo da vam približimo situaciju „desilo se i šta sad“, jer činjenica je da upravo mladi i tinejdžeri imaju dosta seksualnih partnera i aktivan seksualni život.

U našoj državi abortus se smatra legalnim, ako trudnoća nije starija od 90 dana. Dakle, u prva tri meseca možete se odlučiti za abortus i obaviti ga u nekoj od privatnih klinika ili na akušersko-ginekološkom odeljenju gradske zdravstvene ustanove. Treba reći da se abortus u prva tri meseca smatra relativno bezbednim zahvatom i vrši se metodom aspiracije. Ova vrsta zahvata manje je rizična od operacije slepog creva, tako da razloga za posebnu brigu nema.

Postoji mogućnost da ste se do sada u životu već susreli sa aspiracijom. Aspiracija se takođe koristi pri upali sinusa na primer, kada se sondom sekret izvlači iz sinusa. Slično je i sa abortusom, s tim što će lekar, koristeći sondu, iz materice izvući sadržaj i samim tim okončati trudnoću. Sonda je vrlo mala, njena najveća debljina ne prelazi jedan centimetar. Materica je deo vašeg tela kojeg niste svesni, tako da bol praktično nije moguć. Sve u svemu, ukoliko se opustite, šanse da stresno iskustvo bude i bolno jesu minimalne.

Naravno, teško je opustiti se u takvoj situaciji, ali sama odluka da se pristupi takvom činu nosi sobom i zahtev da problemu pristupite što zrelije i odgovornije. Odluku o abortusu devojka može doneti sa punih 16 godina. Abortus metodom aspiracije traje kratko, svega petnaestak minuta, i savetuje se da nakon abortusa devojka miruje sat-dva. Znači, abortus nije pretnja vašim svakodnevnim aktivnostima i obavezama poput učenja – zbog njega nećete izgubiti godinu.

Pre nego što se odlučite za abortus, dobro razmislite – to nije mala odluka. Ipak, to je samo vaša odluka, a ne odluka vaše strine i popova koji vam u uho vrište kako je to ubistvo. Vaš život je samo vaš život! Ako ste se već našli u nezavidnoj situaciji, bože moj, svima se dešavaju neželjene stvari. Nema razloga da se ne iskoristi ono što današnja medicina i nauka nude, i to samo zbog moralnih pridika koje vuku korene iz prošlog veka. Na kraju, savetujemo vam da pročitate i članke o kontraceptivnim metodama, ako već niste – ipak je bolje sprečiti nego lečiti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.