Ako vas nastavnik maltretira

U nekom savršenom svetu svi nastavnici bi bili dobri, pametni, kompetentni, duhoviti i davali bi sve od sebe da vas na zanimljiv način nauče onome što treba da znate i da vas podrže u naporima da savladate gradivo. Ne živimo u takvom svetu i nisu svi nastavnici takvi – neki su čak s ponašanjem koje je daleko od makar korektnog i skloni maltretiranju đaka. Ne dopuštajte im to!

Odmah da razjasnimo, nije maltretiranje ako vas nastavnik ispituje onda kada ne znate, pa ni onda kada mu je unapred savršeno jasno da pojma nemate, ako vas prozove za kaznu jer ste bili nemirni na času i ometali nastavu, ako neće da vam pokloni ocenu čak ni kad se rasplačete… Ono što jeste maltretiranje i što nastavnik ne bi smeo da radi jeste vređanje („Nemaš pojma“ nije uvreda, ali „Nemaš pojma, glupačo“ jeste) po bilo kom osnovu, neželjeni ili povređujući fizički kontakt s učenikom, ma koji oblik seksualnog kontakta s učenikom (ili nagoveštaj seksualnog kontakta), neprikladan komentar ili komentar sa seksualnom konotacijom upućen učeniku, sugestija da vaša ocena zavisi od ma čega drugog osim od vašeg znanja i uloženog truda.

Ukoliko se neki vaš nastavnik ponaša na bilo koji od opisanih načina, to je maltretiranje, i on na takvo ponašanje nema nikakvo pravo (baš kao što ni vi nemate pravo da nastavnike vređate, fizički ili verbalno napadnete, pokušate seksualni kontakt s njima, pokušate da ih novcem ili uslugama (seksualnim ili nekim drugim) podmitite da vam daju bolju ocenu). Žrtva nastavničkog maltretiranja se često boji da reaguje i smatra da tako ništa ne bi postigla osim da bude još više maltretirana, ali to nije tačno – možete sebi pomoći ako ste u ovakvoj situaciji. Niste sigurni da li se ponašanje vašeg nastavnika prema vama može opisati kao maltretiranje? Uz što više konkretnih detalja obratite se odrasloj osobi kojoj verujete i pitajte je za mišljenje.

Za početak pametno je da imate negde zapisano kada vas je i na koji tačno način nastavnik maltretirao, kao i ko je još bio prisutan. Nije dobra ideja da se s nastavnikom koji vas maltretira suočite sasvim sami; neka bar neko od vaših drugova bude s vama ili, još bolje, neko od vaših roditelja. Recite na šta se tačno žalite (konkretni primeri koje ste zapisali su tu od velike pomoći) i tražite da takvo ponašanje prestane.

Nije uspelo? Sledeći korak je da se požalite razrednom starešini – i tu su od pomoći zapisani konkretni primeri, naročito onaj deo s tim ko je još bio prisutan, inače je to samo vaša reč protiv nastavnikove. Važno je da nastavite da vodite ovu evidenciju dokle god na ovaj ili onaj način ne rešite problem s nastavnikom. Ako ni razredni ne pomogne, idite kod direktora – ukoliko vam se učini da vas direktor jedva sluša i da neće ništa učiniti da vam pomogne, otvoreno pripretite tužbom. Nijedan direktor ne želi da mu policija ili sudski organi dolaze u školu, niti da se njegovo ime i ime škole u kojoj radi povlači po novinama.

Ako ništa od navedenog ne pomogne, uz pomoć roditelja možete se prebaciti u neko drugo odeljenje kome taj nastavnik ne predaje ili, ako je neophodno, u drugu školu. I dalje ostaje mogućnost da nastavnika tužite i tražite odštetu, ali je vrlo važno da se na maltretiranje žalite pre nego što tražite da promenite odeljenje, inače može da ispadne da ste se prvo pobrinuli da budete van nastavnikovog domašaja, a onda ga s bezbedne daljine iz čiste pakosti napadate.

Zapamtite, ne morate da trpite maltretiranje i možete se izboriti s njim. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maltretiranjeproblemi sa nastvnicimaškolatinejdzeri
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Aleksandar

    Da li je „zasto li su te roditelji rodili“ ili „ti si sigirno slucajno rodjen“ uvreda jer tako mene nastavnik vredja svaki dan.

  • Željko

    Kome da se obrati kojoj ustanovi. Nastavnik fizičkog već drugu godinu psihički maltretira moje dete koje nije fizički najspremnije (jadna majka koja te rodila, redardu, poremećeni ste (nekad se obraćao i svim dečacima)…) da bi danas saznao da ga je pogodio loptom u glavu jer je čekao druga. E ovo me je baš iznerviralo prosto moram da reagujem. Molim za savet.

    • Anonimus

      Da li je matletiranje da nastavnik govori đacima naprimer drugu koji nosi dugačku kosu čupava ženo ili ko bi te pomirisao nos bi mu otpao i daje razne nadimke. I da li je primereno da đacima govori kako se tukao i kako je svog druga prem latio daskom i kako je pretio nekim ljudima i kako je tukao đake. Uz to većinu časova priča njegove životne priče neću da gresim dusi ali retko se desi i neka psovka a ogovara i nastavnike. Ima 4 miljenik u razredu i njima u svakom smislu povlađuje dok druge tretira kao glupe

  • Nikolina

    Ja idem tek u 5. razred i jako me nervira nastavnica biologije. Mislim, mene još nije maltretirala, ali druge jeste. Jednom učeniku je dala četvorku umesto petice jer je nosio džemper sa američkom zastavom, drugom je rekla da ima pundravce u guzici, trećem kaže: „Jao bre što si dosadan, hoćeš u toalet da piškiš?“ I još što na većini časova ne radimo ništa, a nije nam ni pokazala da koristimo mikroskop (samo mom razredu V-2). Svaki čas se žalimo razrednoj na nju, ali ona opušteno. Sad će u ponedeljak roditeljski, pa sam rekla mami da se žali na biologičarku. Videćemo šta će biti…

  • Nataša Gajić

    To se dešava kad nastavnik ima miljenike, kakvi izuzeci, pa sve teče kao podmazano; učenik solidan, a nastavnik kao uspješan. U stvari, učenici ni krivi ni dužni, omiljeni su od dotičnih jer, na primjer, dolaze odnekud sa već stečenim znanjem iz stranog jezika koji govore kao svoj rođeni, čak i više jezika, pa nastavnici nemaju nikakvih problema sem da mu dopišu peticu, ili slični nadareni rođeni za matematiku i fiziku, koju takođe nisu savlađivali u školi pod palicom nabjeđenog stručnjaka, već im naprosto od boga nadarenim ide u savlađivanju predmeta samog od sebe, što je nevjerovatno, ali dešava se (ostalo se potkrpi ili nadoveže miljenicima samo od sebe). Hoću da vam kažem, moj muž je bio baš nadaren za istoriju, bolje i ispred nastavnika je savlađivao materiju iz svega pa i enciklopedija i knjiga koje je nalazio kojekuda, zainteresovan i obdaren. Slično se dešava sada sa našim sinom, ali sa stranim jezicima, od kojih jedan govori od tri godine, slušajući i upijajući odasvud, drugi se nadovezao sam po sebi, ali zato druge predmete jedva nekako „gura“, jer ovo nije „predratno vrijeme“ i prošli vijek kad su neke vrijednosti ipak bile malo više, ali samo malo više na snazi; kasnije se sve urušilo u totalnu nezainteresovanost takozvanih nadležnih i ide kako ide, šepa, linijom manjeg otpora. I, naravno, prebacivanjem odgovornosti s jednih na druge; djeca su tu najmanje kriva, naročito ne za međusobne optužbe roditelja i nastavnika, ona samo stradaju i ostaju uskraćena za najveće ili prave vrijednosti, na žalost društva, škole i porodice, tim redom.

  • Vesna Ilić

    Sve je to lepo, i slažem se sa svim napisanim, samo je pisac teksta zaboravio da napiše šta se dešava kada su stvari obrnute. Šta nastavnik da radi kad ne sme da da 1 za neznanje ili trpi presiju od učenika, a naravno, roditelji smatraju da su njihova deca najbolja, najpametnija itd.
    Očigledno da su se prave vrednosti u oba slučaja pobrkale i da se svi svojski trude da školstvo toliko upropaste, a putem toga i sve ostalo. Dovoljno je reći da je teško nama sa takvim nastavnim kadrom (čast izuzecima), takvim đacima (čast izuzecima) i takvim budućim stručnjacima u svim oblastima (čast izuzecima).

  • Nataša Gajić

    Izvinite, šta to znači biti na „bezbjednoj daljini“ u odnosu na „pakosnog“ nastavnika? To što vam neće dozvoliti da nešto pravilno ili solidno naučite, dovoljno napredujete, vrlo uskogrudo i potcjenjivački od njega, i idete dalje i više, više naprijed, pa i ispred naprijed – takve inteligentne djece je sve više zapreteno i zapostavljeno od zloglasnih „neznalica“ i kvazipedagoga u čijim su rukama po nekakvoj sili boga i „bezdušnih plaćenika“ koji nisu zaslužili ni ono dobro što imaju i što im je dato na povjerenje, a oni omalovažavaju i bezvoljno urnišu i obezvređuju. Takvih nesolidnih ljudi je sve više u obličju učitelja, koje im je očigledno nametnuto ili nezasluženo dodjeljeno kao funkcija, a ne poziv, onaj životni pun iskušenja koja treba dostojno savladati bez iživljavanja na „nejači“. Cvijet mladosti, ehej, generacijo bez skrupula kad si na položaju!