Ako vas nastavnik maltretira

U nekom savršenom svetu svi nastavnici bi bili dobri, pametni, kompetentni, duhoviti i davali bi sve od sebe da vas na zanimljiv način nauče onome što treba da znate i da vas podrže u naporima da savladate gradivo. Ne živimo u takvom svetu i nisu svi nastavnici takvi – neki su čak s ponašanjem koje je daleko od makar korektnog i skloni maltretiranju đaka. Ne dopuštajte im to!

Odmah da razjasnimo, nije maltretiranje ako vas nastavnik ispituje onda kada ne znate, pa ni onda kada mu je unapred savršeno jasno da pojma nemate, ako vas prozove za kaznu jer ste bili nemirni na času i ometali nastavu, ako neće da vam pokloni ocenu čak ni kad se rasplačete… Ono što jeste maltretiranje i što nastavnik ne bi smeo da radi jeste vređanje („Nemaš pojma“ nije uvreda, ali „Nemaš pojma, glupačo“ jeste) po bilo kom osnovu, neželjeni ili povređujući fizički kontakt s učenikom, ma koji oblik seksualnog kontakta s učenikom (ili nagoveštaj seksualnog kontakta), neprikladan komentar ili komentar sa seksualnom konotacijom upućen učeniku, sugestija da vaša ocena zavisi od ma čega drugog osim od vašeg znanja i uloženog truda.

Ukoliko se neki vaš nastavnik ponaša na bilo koji od opisanih načina, to je maltretiranje, i on na takvo ponašanje nema nikakvo pravo (baš kao što ni vi nemate pravo da nastavnike vređate, fizički ili verbalno napadnete, pokušate seksualni kontakt s njima, pokušate da ih novcem ili uslugama (seksualnim ili nekim drugim) podmitite da vam daju bolju ocenu). Žrtva nastavničkog maltretiranja se često boji da reaguje i smatra da tako ništa ne bi postigla osim da bude još više maltretirana, ali to nije tačno – možete sebi pomoći ako ste u ovakvoj situaciji. Niste sigurni da li se ponašanje vašeg nastavnika prema vama može opisati kao maltretiranje? Uz što više konkretnih detalja obratite se odrasloj osobi kojoj verujete i pitajte je za mišljenje.

Za početak pametno je da imate negde zapisano kada vas je i na koji tačno način nastavnik maltretirao, kao i ko je još bio prisutan. Nije dobra ideja da se s nastavnikom koji vas maltretira suočite sasvim sami; neka bar neko od vaših drugova bude s vama ili, još bolje, neko od vaših roditelja. Recite na šta se tačno žalite (konkretni primeri koje ste zapisali su tu od velike pomoći) i tražite da takvo ponašanje prestane.

Nije uspelo? Sledeći korak je da se požalite razrednom starešini – i tu su od pomoći zapisani konkretni primeri, naročito onaj deo s tim ko je još bio prisutan, inače je to samo vaša reč protiv nastavnikove. Važno je da nastavite da vodite ovu evidenciju dokle god na ovaj ili onaj način ne rešite problem s nastavnikom. Ako ni razredni ne pomogne, idite kod direktora – ukoliko vam se učini da vas direktor jedva sluša i da neće ništa učiniti da vam pomogne, otvoreno pripretite tužbom. Nijedan direktor ne želi da mu policija ili sudski organi dolaze u školu, niti da se njegovo ime i ime škole u kojoj radi povlači po novinama.

Ako ništa od navedenog ne pomogne, uz pomoć roditelja možete se prebaciti u neko drugo odeljenje kome taj nastavnik ne predaje ili, ako je neophodno, u drugu školu. I dalje ostaje mogućnost da nastavnika tužite i tražite odštetu, ali je vrlo važno da se na maltretiranje žalite pre nego što tražite da promenite odeljenje, inače može da ispadne da ste se prvo pobrinuli da budete van nastavnikovog domašaja, a onda ga s bezbedne daljine iz čiste pakosti napadate.

Zapamtite, ne morate da trpite maltretiranje i možete se izboriti s njim. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.