Kad menstruacija kasni (2)

Razlog za kašnjenje menstruacije najverovatnije je to što vam hormoni još uvek nisu "stabilni", što je potpuno normalno za vaše godine. To znači da vam menstruacija samo kasni i da ćete je pre ili kasnije opet dobiti – ako vas izostanak menstruacije baš jako plaši, ili ako duže od dva meseca niste imale menstruaciju, posetite ginekologa (možete otići s mamom, sestrom, drugaricom…) – on će vam preporučiti neku terapiju.
E, sad, ako vam menstruacija kasni, a imale ste seksualne odnose, onda, naravno, postoji mogućnost da ste trudne (ta mogućnost je zaista minimalna ukoliko ste koristile neki pouzdan oblik zaštite, kao što su kondom ili kontraceptivne pilule). Ukoliko ste koristile zaštitu prilikom odnosa, možete mirno sačekati još neko vreme – razlog su najverovatnije hormoni i menstruaciju ćete dobiti. Ipak, ako je prošlo više od dva meseca nakon prethodne menstruacije, posetite ginekologa (bez stida – ako ste dovoljno zrele za seksualne odnose, onda ste dovoljno zrele i da znate da je za svaku devojku normalno da ide na kontrole kod ginekologa), čisto da otkrijete uzrok kašnjenja.
Ukoliko je menstruacija izostala posle odnosa bez zaštite, tu nema sumnje šta treba da učinite. Bez oklevanja idite ginekologu – oklevanje može skupo da vas košta. Trudnoća nije kijavica da prođe sama od sebe, i ako ste zaista trudne, najbolje je da to saznate što je ranije, dok još uvek postoji mogućnost izbora šta učiniti s njom. Da vas malo umirimo: to što ste imale odnos bez zaštite pa vam je izostala menstruacija ne znači obavezno da ste trudne – i kod vas su mogući problemi s hormonima – ali bolje je saznati na vreme. Kad ste već kod ginekologa, raspitajte se o metodima zaštite i pitajte ga da vam preporuči ono koje bi vam najviše odgovaralo, kako u budućnosti ne biste imale razloga za ovakvo seckanje živaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hormoniizostanakmenstruacijatinejdžeritrudnoća
Komentari (23)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Menstruacija mi kasni skoro dva meseca nakon prvog seksualnog odnosa, nismo koristili zaštitu ali decko nije svršio, da li je normalno da toliko kasni, da li postoji mogućnost za trudnoću, šta mogu koristiti od pilula da dobijem menteuaciju i kako se računaju plodni dani?

  • Anonimni

    Cao imam ja jedno pitanje imam 14 godina kasni mi menstruacija vec 209 dana a nisam trudna zasto mi kasni menstruacija

  • Sara becirovic

    Imaka sam 31 janura i trajalo mi je do petog februara a sada u martu kasni mi vec sve nedelje imam i menstralne bokove samo sto ne dobinem al nista od toga sta da radim?

    • Jelena

      Nisam dobila 2 dana i plasim se sta moze da bude..Da nisam trudna?

  • Sara becirovic

    Zdravo ja sam imala 31 januara 2019 do petog feruara i sada u matru kasni mi osecam menstralne bolove vec dve nedelje sve kao dobicu al nista pa sad ne znam dal sam ostala tridna ili??

  • Daliborka

    Nisam imala dečka dva i po meseca, od 20. januara, i januar 31. sam imala 7 dana, februar 26. isto i normalno je bilo. Danas je dvadeset sedmi, ja ne dobijam. Molim da mi kažete šta je, ubija me?

  • Smilja

    Ja imam problem sa štitnom žlezdom, pijem euthyrox 25mg, 1. dan 1, 2. dan 2 tablete, ali već mesec dana ne pijem, kasni mi 20 dana, jaki bolovi, ne mogu ništa po ceo dan, noću ne mogu da spavam, kao da će da mi puknu grudi i jajnici… Da li da počnem piti ili šta da radim? Imam 25 godina i muža, hoću dete, navodno su rekli da sam sterilna, poolicistični jajnici i insulin i štitna, hormoni zezaju… Ako može odgovor, hvala.

  • Žabica

    Poslednje seksualne odnose imala sam sredinom jula, od tada sam 4 puta imala normalnu menstruaciju i evo ovog meseca mi kasni vec 2 nedelje. Da li postoji mogućnost da sam trudna?!

  • Mila

    Imam problem i molim vas za pomoć. Imam 15 godina i dan pre nego što je trebalo da dobijem, imala sam odnos sa dečkom, bez zaštite, ali nije svršio u mene. Kasni mi već 3 dana i nemam nikakve simptome, ne znam šta da radim.

  • Zabrinuta

    Zdravo. Men. mi kasni 2 dana, test je negativan. Zadnja men. mi je bila od 28. februara do 3. marta. Imam dvoje dece, ne želim treće. U panici sam i veoma sam zabrinuta. Ako neko zna neki savet, molim da mi kaže. Jer ne mogu više, živa se pojedoh. Inače, posle rođenja druge devojčice nisam dobila 7 meseci pa sam počela da dobijam od 28. januara i opet dobila u februaru i sad mi kasni. Ne koristim nikakvu zaštitu, ali čuvam se prirodno.

  • Ana Dinić

    Imam 15 godina, slučajno sam izgubila svesku gde pišem kad sam dobila i koliko je trajala menstruacija, sigurno ima mesec i po kako nisam dobila a imala sam seksualni odnos sa dečkom bez zaštite, ali pazili smo! Pa ne znam šta da radim, pre mi kasnila 2 meseca, a sad me strah pa vam se obraćam da mi pomognete. Šta da radim, obavestite me!

    • Ja

      Ana, idi na test trudnoće!

  • Ivana Milić

    Prošlog meseca dobila sam 1. septembra 2013, posle toga imala sam odnos bez zaštite. Sada još uvek nisam dobila. Ima li razloga za paniku?

  • Ana Mandić

    Meni obično menstruacija nikad ne kasni. Ovog puta dva dana imam simptome da sam trudna, mokrim veoma često i često osećam glad. Uradila sam test, ispao je negativan, a simptomi isti i zato mislim da je to nemoguće. Kad sam uradila drugi, jedna linija je tamnocrvena, a druga se vidi samo kad je stavim na svetlo, mnogo je bleda, pa ne znam šta ću. Ne znam da li sam u drugom stanju ili ne. Molim vas za brz odgovor ako je neko imao ovakvu situaciju. Unapred hvala.

  • Maja Perić

    Htela bih da znam zašto mi kasni? Imala sam 6. 5. 2013. poslednju menstruaciju. Kasni mi 11 dana, ali imam povećan sekret. Imam dva deteta i zaista ne želim treće… Poslednji seksualni odnos imala sam 12. 6. 2013, bez zaštite mada smo pazili. Stomak me bolucka, i malo jači bol… ali još uvek ništa. Molim vas da mi odgovorite. Unapred zahvalna.

  • Radmila Mančević

    Zanima me da li postoji mogućnost trudnoće. Poslednju menstruaciju imala sam 20. 2, još nisam dobila, kasni mi već 7 dana. Šta da radim, da li treba da odem kod ginekologa?

  • Dada Milić

    Imam 17 godina. Od pre nekoliko meseci dobijam dva puta menustruaciju. Početkom meseca, kada su baš jaki bolovi, i krajem, kada me ponekad žigne. Zašto?

  • Mima Krstić

    Imam 17 godina, dobila sam menstruacije pre 26. 10. 2012. i do sada nisam još dobila i ne znam šta ću? Pomozite mi.

  • Jovana Đuričić

    Ja imam 16 godina i nisam još uvek dobila menstruaciju. Moje drugarice su već uveliko dobile. Ja ne znam šta da radim. Pomozite mi vi.

  • Selma Delić

    Imala sam menstruaciju 8. 8. 2012, inače su mi redovne i uvijek sljedeću dobijem na sedam dana prije, međutim, imala sam nezaštićene odnose sa mužem od 11. 8. do 21. 8. i imam neke simptome poput umora, osjetljivih grudi, zamucenog vida. Interesuje me da li je moguća trudnoća, menstruacije još nema, radila sam dva testa, jedan prije sedam dana i jedan jučer, oba su bila negativna.

  • Ivana Buđevac

    Poslednju mestruaciju sam imala 14. maja 2012. i i više nisam. Uradila sam dva puta u roku od sedam dana test na trudnoću i pokazuje negativno. Šta da radim?

  • Danijela Stojadinović

    Zanima me da li postoji mogućnost da sam u drugom stanju. Prethodni mesec u februaru sam imala menstruaciju 9. februara, sada je trebalo da dobijem 9. marta, međutim, još uvek nisam. Ima li razloga da brinem ili da odem kod doktora? Inače, imam 29 godina.

  • Snežana Stevanović

    Pomozite mi, još nemam menstruaciju iako imam dvoje dece, bolove retko. Dobila sam od 24. do 31. decembra. Trebalo je da dobijem ranije, ali još nema, bojim se. Inače, ne želim treće dete. Gluvonema sam. Šta da radim?!