U trendu

Kad menstruacija kasni (2)

Razlog za kašnjenje menstruacije najverovatnije je to što vam hormoni još uvek nisu "stabilni", što je potpuno normalno za vaše godine. To znači da vam menstruacija samo kasni i da ćete je pre ili kasnije opet dobiti – ako vas izostanak menstruacije baš jako plaši, ili ako duže od dva meseca niste imale menstruaciju, posetite ginekologa (možete otići s mamom, sestrom, drugaricom…) – on će vam preporučiti neku terapiju.
E, sad, ako vam menstruacija kasni, a imale ste seksualne odnose, onda, naravno, postoji mogućnost da ste trudne (ta mogućnost je zaista minimalna ukoliko ste koristile neki pouzdan oblik zaštite, kao što su kondom ili kontraceptivne pilule). Ukoliko ste koristile zaštitu prilikom odnosa, možete mirno sačekati još neko vreme – razlog su najverovatnije hormoni i menstruaciju ćete dobiti. Ipak, ako je prošlo više od dva meseca nakon prethodne menstruacije, posetite ginekologa (bez stida – ako ste dovoljno zrele za seksualne odnose, onda ste dovoljno zrele i da znate da je za svaku devojku normalno da ide na kontrole kod ginekologa), čisto da otkrijete uzrok kašnjenja.
Ukoliko je menstruacija izostala posle odnosa bez zaštite, tu nema sumnje šta treba da učinite. Bez oklevanja idite ginekologu – oklevanje može skupo da vas košta. Trudnoća nije kijavica da prođe sama od sebe, i ako ste zaista trudne, najbolje je da to saznate što je ranije, dok još uvek postoji mogućnost izbora šta učiniti s njom. Da vas malo umirimo: to što ste imale odnos bez zaštite pa vam je izostala menstruacija ne znači obavezno da ste trudne – i kod vas su mogući problemi s hormonima – ali bolje je saznati na vreme. Kad ste već kod ginekologa, raspitajte se o metodima zaštite i pitajte ga da vam preporuči ono koje bi vam najviše odgovaralo, kako u budućnosti ne biste imale razloga za ovakvo seckanje živaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (23)