„Pobediti“ stroge roditelje – korak po korak (1)

Znate već: roditelji vas i dalje, iako niste baš tako mali, gledaju kao dečicu, kao svoje bebice. S jedne strane, to i nije tako loše – onda kad treba da se izvučete od nekih obaveza po kući. S druge strane, kad želite da izađete nekud sa društvom i da ostanete malo duže, to već može da bude problem – šta će dete napolju po mraku?

Tada ih ipak treba ubediti da ste zrela i odgovorna osoba i da mogu da vam veruju; bešnjenje, svađanje i durenje u ovoj situaciji nimalo ne pomažu, jer samo učvrste vaše roditelje u uverenju da ste dečica, a dečica se uveče eventualno puste da se igraju ispred zgrade (dok ne dođe vreme za crtiće, večeru i spavanje), ili ih mama ili tata odvedu da se malo poigraju u parkiću. E, sad, kako ubediti roditelje da niste dečica već dovoljno veliki da izađete?

Za početak, bitno je da odaberete pravi trenutak. Jeste, baš želite da večeras izađete – ali nemojte „sesti za vrat“ roditeljima čim dođu s posla. Imali su naporan dan, garantovano je bila i gužva u saobraćaju, tako da su, kad stignu kući, umorni i nervozni (slično kao i vi kad učite cele noći, a onda još dobijete lošu ocenu u školi). Sačekajte da sednu, pojedu nešto, raskomote se malo – a onda nastupite. Nije loša ideja ni da im učinite neku sitnu uslugu (recimo, skuvate im čaj ako ga žele). Ipak, pazite da ne preterate s tim; ako nisu navikli na ljubaznost od vas, a vi učinite nešto veliko, mogli bi da postanu sumnjičavi i da se upitaju šta ste sad zabrljali (recimo, direktorka hoće da vas izbaci iz škole, toliko ste problematični) kad se toliko umiljavate.

Kad su se malo opustili i kad vam se učini da je povoljan trenutak za razgovor, recite im šta imate. Veoma je važno kako ćete im to reći – neće doneti dobre rezultate ako kažete da bi bio red da vas već jednom puste u grad. Roditelji vole sve da znaju; zato je pametno da unapred pripremite jasno, ne predugačko, ali detaljno izlaganje o tome kud idete, s kim, do kada ostajete, hoće li tamo biti i neko stariji, kako ćete se vratiti kući. Budite spremni za potpitanja – znate već koja su, čuli ste ih sigurno sto puta. Bitno je da odgovarate smireno, bez zamuckivanja ili podizanja tona – u suprotnom, ozbiljno smanjujete šanse da vas puste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (15)
Dodaj komentar
  • Anonymous

    Poceo sam da strimujem na trovu. Ne znam kako da im to saopstim pogotovo sto to volim to sto radim. Nadam se da ima neki nacin da probijem taj led kod strogih roditelja i nadam se da ce to prihvatiti. Posto je to posao u kome sam se pronasao i nadam se da ce dobro da prodje. Ako ima neko neki savet rado bih ga procitao. Veliki pozdrav i hvala na informacijama.

  • glupa sam

    mozda nemaju pare da ti kupe klavir

  • Anonimni

    dobila sam 1 iz matematike a moja mama mrzi sve ocene ispod 4 i kaznila me je (oduzela mi je telefon). Istu ocenu sam dobila iz fizike i rekla je „popravices“. Sta da radiiiim

  • Edina

    Ljudi pomagajte. Imam 14 godina i imam stroge roditelje. Imam drugaricu koju znam 6 godina. U poslednjih 6 meseci smo postale naj naj bolje drugarice. Drugarica me je pozvala da dodzem kod nje jedan dan i da provedemo cijeli dan kod nje i da prespavam ali mi mama ne da(njezini roditelji su me isto pozvali). Sramota me je reci da mi roditelji ne daju. Odlicna sam ucenica i jako sam skromna. Jedina stvar koju trazim da me pusti da odem kod drugarice ali ona ne da. Pitala sam je ljepo da me pusti (molila sam je cak) a ona je rekla ne moze. Ja sam je pitala zasto a ona je rekla samo ZATO. STA DA RADIM?? STVARNO ZELIM DA ODEM KOD DRUGARICE.

    • Anonimni

      isto apsolutno

  • Niki067

    Zelim da me majka i otac puste u Muzicku skolu! I da mi kupe klavir!

  • Angel

    Moja mama i tata nece da me puste da idem da slavim novu godinu sa drustvom ,e sada bili su to neki problemi zbog toga kako da ih nateram da me puste da idem za novu godinu da slavim sa njima

  • Dorotea

    Ja želim da snimam za yt ali moja mama mi neda! Pomagajteeee!

    • Anonimni

      Reci joj zeno odrasti i pusti dete u zivot

  • Nemanja

    Kurwc bre , imam 16 godina , i hteo sam da prespavam kod drugarice i cale uzeo da sredjuje dvoriste i ceo jebeni dan pomazem liku i pitam ga negde na pola posla da li mogh da prespavam kod drugarice ,kaze on meni ne dolazi u obzir imas svoju kucu , pa jebem ti sve ja ne mogu da prespavam a on se vraca kuci u 3h ujutru , inace slobodan je mnogo mi zivci rsdr zbog njih……..

  • Jelena

    Ja imam problem,sledece nedelje je moto skup u Sapcu,imam skoro 17 godina a tata me pazi kao malu kapljicu vode na dlanu,idu jos dve moje drugarice,jedna je iz Sapca a druga iz Beograda i sa ovom drugom ide njen tata ali cak i tako sumnjam da ce me tata pustiti jer on tog coveka ne poznaje…Sta da radim?

    • Stefan Ivanovic

      Ja od moju mamu trazim da mi kupi telefon vec dva meseca je teram da odemo u vip i kupimo telefon na rate ona ne zeli sta trebam da uradim da bi je naterao 😭 I sve uradim sta zeli ona kaze ne moze….. Pre mi je telefon pao niz stepenice i pokvario se i stao da radi… Pomognite mi molim vas 😭😭😭😭

  • Veljko

    Ja sve to uradim i ništa, ista priča. Kako da ostanem duže?

  • Željko Zrnić

    Ljudi, imam veliki problem. Dobio sam 1 iz matematike, a moja mama veoma mrzi kečeve, pogotovo iz matematike. Sutra je koncert, a ja na znam kako da joj saopštim ovu lošu vest a da me ne kazni. Pomoć? :/

  • Đina Berak

    Ljudi, imam veliki problem. U nedjelju je koncert na koji mama neće da me pusti, i inače me ne pušta nigdje, i već sam se svađala sa njom večeras i bila je baš žestoka svađa. Sad ne znam šta da radim, da li da opet pokušam sutra i kako jer mi se stvarno ide na koncert. Molim vas, pomažite.