U trendu

„Pobediti“ stroge roditelje – korak po korak (1)

Znate već: roditelji vas i dalje, iako niste baš tako mali, gledaju kao dečicu, kao svoje bebice. S jedne strane, to i nije tako loše – onda kad treba da se izvučete od nekih obaveza po kući. S druge strane, kad želite da izađete nekud sa društvom i da ostanete malo duže, to već može da bude problem – šta će dete napolju po mraku?

Tada ih ipak treba ubediti da ste zrela i odgovorna osoba i da mogu da vam veruju; bešnjenje, svađanje i durenje u ovoj situaciji nimalo ne pomažu, jer samo učvrste vaše roditelje u uverenju da ste dečica, a dečica se uveče eventualno puste da se igraju ispred zgrade (dok ne dođe vreme za crtiće, večeru i spavanje), ili ih mama ili tata odvedu da se malo poigraju u parkiću. E, sad, kako ubediti roditelje da niste dečica već dovoljno veliki da izađete?

Za početak, bitno je da odaberete pravi trenutak. Jeste, baš želite da večeras izađete – ali nemojte „sesti za vrat“ roditeljima čim dođu s posla. Imali su naporan dan, garantovano je bila i gužva u saobraćaju, tako da su, kad stignu kući, umorni i nervozni (slično kao i vi kad učite cele noći, a onda još dobijete lošu ocenu u školi). Sačekajte da sednu, pojedu nešto, raskomote se malo – a onda nastupite. Nije loša ideja ni da im učinite neku sitnu uslugu (recimo, skuvate im čaj ako ga žele). Ipak, pazite da ne preterate s tim; ako nisu navikli na ljubaznost od vas, a vi učinite nešto veliko, mogli bi da postanu sumnjičavi i da se upitaju šta ste sad zabrljali (recimo, direktorka hoće da vas izbaci iz škole, toliko ste problematični) kad se toliko umiljavate.

Kad su se malo opustili i kad vam se učini da je povoljan trenutak za razgovor, recite im šta imate. Veoma je važno kako ćete im to reći – neće doneti dobre rezultate ako kažete da bi bio red da vas već jednom puste u grad. Roditelji vole sve da znaju; zato je pametno da unapred pripremite jasno, ne predugačko, ali detaljno izlaganje o tome kud idete, s kim, do kada ostajete, hoće li tamo biti i neko stariji, kako ćete se vratiti kući. Budite spremni za potpitanja – znate već koja su, čuli ste ih sigurno sto puta. Bitno je da odgovarate smireno, bez zamuckivanja ili podizanja tona – u suprotnom, ozbiljno smanjujete šanse da vas puste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.