Prava veza ili ne?

Ima ljudi koji vam deluju super, i zaljubite se u njih, i nakon nekog vremena, budete i u vezi s njima – i stvari tada postanu krajnje zbunjujuće. Tačnije, oni se toliko čudno ponašaju da se vi pitate šta se tu dešava i kakva je to veza uopšte. A bojite se da razgovarate s njima o tome, da ih ne naljutite.
Tipičan primer bio bi da ste s dečkom ili devojkom na žurkama stalno zajedno, izlazite zajedno, možda već imate i seksualne odnose (ako ste dovoljno stari za njih i imate dovoljno zrelosti da se zaštitite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti – izvin’te, ali nikad nije previše naglašavanja o neophodnosti zaštite, najbolje je kondomom, ili kontraceptivnom pilulom ako ste u dužoj vezi). Međutim, u školi, voljena osoba se potpuno drugačije ponaša – nekada kao da ste dobri prijatelji, nekada kao i da se i ne poznajete, ali nikad kao da ste par.
O čemu se ovde radi? Možda je vašeg dečka ili devojku stid da u školi pokažu da su u vezi; možda ih je blam da u školi pokažu da su u vezi s vama. A možda im se i dopada još neko iz škole, pa zato pokušavaju da prikriju vašu vezu. Mogućnosti su razne, i nije uvek lako saznati zbog čega se tako ponašaju – jedino što je tu sigurno jeste da vama takvo ponašanje smeta.
Šta tu učiniti? Skupiti hrabrost, i bez sukoba i optuživanja objasniti dečku ili devojci zbog čega vam takvo ponašanje smeta (osećate se kao da vas se stide, zbunjeni ste i ne znate kako da se ponašate…), i šta biste želeli da učine (sasvim sigurno nećete tražiti od njih da se grlite i ljubite nasred hodnika na svakom odmoru, ali pokazivanje malo više bliskosti bilo bi lepo, kao i izbegavanje toga da se ponašaju kao da vas ne poznaju). A onda saslušajte i njihove argumente, ako ih imaju, i dajte im neko vreme da se promene.
Ne menjaju se? Uopšte? Onda vam preostaje da razmislite u kojoj meri vam takvo ponašanje smeta – da li toliko da više ne želite da budete s njima, ili ćete im to ipak tolerisati. Ako vam to čudno ponašanje baš smeta, bolje je raskinuti nego da se tako mučite – s vremenom ćete naći nekog ko će se normalnije ponašati (znamo da je to mnogo lakše reći sa strane nego tako postupiti kad ste zaljubljeni). A ako možete nekako to da podnesete, pa, imaćete uvrnutu vezu, ali ipak vezu s osobom koju volite, i to vezu u kojoj vam nije nepodnošljivo – a i to je nešto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izborljubavveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Teodora Đorđević

    Bila sam u „vezi“ sa dečkom koji je tri godine stariji od mene. On mene uopšte nije zvao, dok ga ne cimnem ili mu pošaljem poruku. Nikad me se ne bi setio prvi. Vidimo se jedva jednom nedeljno i tada je sve super. A kad bi bili u društvu, nije mi se ni javljao! Jednom sam mu rekla da mi sve to smeta i on je obećao da će se to promeniti. I da, zvao me je prvi naredna tri dana, pa opet po starom… A ja se zaljubila, što je najgore. Nismo se čuli deset dana da bi me on na kraju nazvao i rekao: „Pa gde si, srećo, šta ima?“ Zbunila sam se, ali sam mu odgovorila: „E neću da budem ničija igračka i da me zoveš samo kad ti je dosadno. Završili smo, ako nisi znao, još pre deset dana.“ Takvim tipovima treba pokazati gde im je mesto, iako vam to teško pada kad se zaljubite. Ima mnogo pažljivijih momaka, koji bi sve dali da budu na njegovom mestu i da vas maze i paze. Pa zašto da čekaju? 🙂