Probuditi se bez alarma

Nekada se može desiti da prespavate kod prijatelja, nema alarma na raspolaganju da vas probudi, a vi sutra ujutru morate rano da ustanete. Ili biste samo voleli da se i bez alarma probudite onda kad vam je to potrebno. Postoji način za to.
Prva stvar za koju treba da se pobrinete jeste da prostorija u kojoj spavate bude zamračena, ali ne baš tako da se ništa ne vidi. Sunce, jednom kad izađe, treba da može da prodre unutra. Ukoliko je soba u apsolutnom mraku, to vam može pomoći da zaspite – ali nećete moći da se razbudite.
Onda na red dolazi način za buđenje u određeno vreme koji smo pomenuli. Način je sledeći. Dok ležite u krevetu (na kauču ili gde ste se već smestili), ponavljajte sebi da ćete se probuditi u to-i-to vreme (recimo, u sedam). Istovremeno, ako ste vizuelni tip, zamislite sat koji pokazuje sedam. Ako ste auditivni tip (zvuk vam je glavni), zamislite glas koji vam govori da je sedam sati i vreme za ustajanje, a ako ste kinetički tip (pokret i dodir su vam najvažniji, saznanja najbolje stičete kroz fizičko iskustvo), zamislite osećaj ustajanja i da ste svesni da je sedam sati i da ste zadovoljni jer vam je uspelo da se tada probudite. Nastavite s ponavljanjem i odgovarajućim istovremenim dodatkom dok ne zaspite.
Zvuči vam neobično? Možda i jeste, ali većini koji ovo pokušaju uspe, verovali ili ne, već iz prvog puta (provereno u praksi!), nije neka tehnika koju je neophodno uvežbavati da biste mogli da se pouzdate u nju. Nećete se uvek probuditi u minut tačno, ali u približno vreme koje ste zamislili hoćete. Naravno, neće vam smetati ako se s ovim načinom malo igrate i onda kada vam nije neophodan – zabavno je kad probate i vidite da vam je uspelo.
Mali dodatak: opisana tehnika vam omogućava da se probudite u željeno vreme, ali je na vama da ostanete budni i da zaista ustanete. Navedena tehnika vas ne može sprečiti da se, nakon što se probudite, ne okrenete na drugu stranu, još lepše ne ušuškate i ne zaspite ponovo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bez alarmabuđenjespavanjetinejdzeri
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Mihailo

    Kad legnete da spavate kucnete u jastuk onoliko puta koliko sati zelite da spavate,kazete glasno zelim da se probudim nakon toliko sati spavanja i odmah spavate.U pocetku naglas kasnije ce uspevati samo da pomislite ili sapatom ali je pozeljno kucanje koje posle odredjenog vremena mozete odbaciti jer ce vam biti dovoljno da pomislite,zelim da se probudim nakon toliko sati spavanja a nakon svega kad vidite koliko je to uspesno bice vam dovoljno da pomislite ili kazete zelim da se probudim U toliko sati.Ono sto je bitno ovakvo budjenje vam nece dozvoliti da promenitei polozaj i nastavite jer ce te biti naspavani i nece vam biti lako da zaspite bar deset minuta.Morate da verujte da ce biti uspesno,mislim da ova metoda ne uspeva kod starijih ali mogu i oni probati,oni koji su se makar podsmesljivo i nasmesili dok su ovo citali neka probaju ali tesko da ce uspeti ako ne shvate ozbiljno.Kod mene nikad nije omanulo.

  • Milenko Budimčić

    Probao sam noćas i stvarno se probudio.