U trendu

Probuditi se bez alarma

Nekada se može desiti da prespavate kod prijatelja, nema alarma na raspolaganju da vas probudi, a vi sutra ujutru morate rano da ustanete. Ili biste samo voleli da se i bez alarma probudite onda kad vam je to potrebno. Postoji način za to.
Prva stvar za koju treba da se pobrinete jeste da prostorija u kojoj spavate bude zamračena, ali ne baš tako da se ništa ne vidi. Sunce, jednom kad izađe, treba da može da prodre unutra. Ukoliko je soba u apsolutnom mraku, to vam može pomoći da zaspite – ali nećete moći da se razbudite.
Onda na red dolazi način za buđenje u određeno vreme koji smo pomenuli. Način je sledeći. Dok ležite u krevetu (na kauču ili gde ste se već smestili), ponavljajte sebi da ćete se probuditi u to-i-to vreme (recimo, u sedam). Istovremeno, ako ste vizuelni tip, zamislite sat koji pokazuje sedam. Ako ste auditivni tip (zvuk vam je glavni), zamislite glas koji vam govori da je sedam sati i vreme za ustajanje, a ako ste kinetički tip (pokret i dodir su vam najvažniji, saznanja najbolje stičete kroz fizičko iskustvo), zamislite osećaj ustajanja i da ste svesni da je sedam sati i da ste zadovoljni jer vam je uspelo da se tada probudite. Nastavite s ponavljanjem i odgovarajućim istovremenim dodatkom dok ne zaspite.
Zvuči vam neobično? Možda i jeste, ali većini koji ovo pokušaju uspe, verovali ili ne, već iz prvog puta (provereno u praksi!), nije neka tehnika koju je neophodno uvežbavati da biste mogli da se pouzdate u nju. Nećete se uvek probuditi u minut tačno, ali u približno vreme koje ste zamislili hoćete. Naravno, neće vam smetati ako se s ovim načinom malo igrate i onda kada vam nije neophodan – zabavno je kad probate i vidite da vam je uspelo.
Mali dodatak: opisana tehnika vam omogućava da se probudite u željeno vreme, ali je na vama da ostanete budni i da zaista ustanete. Navedena tehnika vas ne može sprečiti da se, nakon što se probudite, ne okrenete na drugu stranu, još lepše ne ušuškate i ne zaspite ponovo.

1 komentar
  1. Milenko Budimčić

    Probao sam noćas i stvarno se probudio.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike