Za lepe kovrdže

Čak i oni koji se ne brinu mnogo o svom izgledu, nije im preterano stalo do toga kakvu garderobu nose, često brinu o izgledu svoje kose. To rade i momci i devojke, i to nije ništa neobično – kakva vam je kosa može znatno da promeni utisak koji ostavljate. Neke frizure i neke tipove kose je prilično lako održavati; kovrdžava kosa ne spada u takve tipove.

Čak i kada se pridržavate svih mogućih pravila za nemaltretiranje kose, to jest, kada kosu ne farbate, ne koristite velike količine proizvoda za oblikovanje kose i puštate je da se osuši prirodnim putem umesto da je mučite fenom, ne ispravljate je, opet se može desiti da vam bude slaba i bez volumena. Da budemo precizniji: kada je operete, bude meka i bujna, s istaknutim talasima – pravi ukras vaše glave, osećate se kao da imate grivu. Dva dana kasnije, postane tanka, krajevi postanu oštri na dodir, a pošto je suva, bojite se da je perete češće da je ne biste dodatno osušili i samo pogoršali problem. Šta onda?

Onda zaređajte po drogerijama u potrazi za proizvodima koji su namenjeni baš kovrdžavoj kosi. Takvih proizvoda, srećom, sada ima dosta kod nas. Obavezno koristite šampon i balzam za kovrdžavu kosu, a možete isprobati i neku od krema ili tečnosti za oblikovanje frizure. Jednom nedeljno možete upotrebiti i neko pakovanje za kovrdžavu kosu. Nažalost, ne možemo da vam preporučimo određenu marku, jer ne odgovara svakoj osobi ista. Nekada može da bude dobra ideja da koristite i šampon i balzam i kremu istog proizvođača, jer su napravljeni da jedno drugom dopunjuju dejstvo, ali može i da se desi da vašoj kosi više prija da koristite šampon jedne, a balzam ili kremu druge marke. Nema pravila.

Kada potrošite neki od tih proizvoda, ponovo nabavite onaj koji odgovara kovrdžavoj kosi, ali neke druge marke, jer se kosa s vremenom „navikne“ na dejstvo nekog proizvoda i on onda slabije deluje. Može da bude dobra ideja i da pokušate da proizvode za negu kose nabavite u frizerskom salonu – oni nekada imaju proizvode za profesionalnu negu koje ne možete da nađete u prodavnicama (ovo se ne odnosi na frizerske salone s niskim cenama, pošto oni koriste najjeftinije jake šampone na točenje koje mogu da nađu). To proizvodi bi mogli da baš i ne budu jeftini, tako da ova varijanta nije za vas ako ste hronično dekintirani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Ljiljana Gagić

    Imam gustu, poprilicno gustu kosu. Balsam ne koristim jer mi od njega leti kosa na sve strane.

  • Cica Mitić

    Ja imam kovrdžavu kosu i dugo sam imala tzv. pufnicu ili afro frizuru. Da bi se održala takva frizura kao i prvog dana, neophodno je prati je minimum 2 puta nedeljno i nanositi gomilu, ali bukvalno gomilu nečega na nju. Postepeno sam počela da primećujem da počinje da gubi sjaj, sve teže i teže mi je bilo da je oblikujem. No problem je taj da se kosa na neki način prezasiti raznih gluposti. Da pređem na stvar – sve poštovana dame koje imaju ovaj problem obavezno im savetujem da što pre prekinu sa tim. Jeste užas za nas navučene na preparate, ali moje iskustvo govori da posle par meseci ne stavljanja ničega, ili pak vrlo malo, za posledicu ima da se kosa jednostavno sama vraća u normalu i sama se postepeno definiše, to, napominjem, važi za nas kovrdžave i pravilno ošišane, pošto je za nas oblik ključ cele priče. Samo je perite jednom nedeljno ili na 6 dana. Što manje je na početku nedelje vezujte i nikako je ne čačkajte, govorim o uvrtanju prilikom kafenisanja, gledanja TV-a. Naoružajte se raznim tipovima šnalica, rajfova, traka. Za održavanje afro frizurice Vam je od velike pomoći mrežica koja se stavlja na glavu dok spavate. Verovatno i same znate da kosu morate da perete minimum 3 sata pred spavanje da se dobro, ali dobro osuši, jer u protivnom, kada ustanete, imaćete ili razdefinisane lokne ili izgled kao da Vas je neko tiganjem „zunuo“ po glavi. Eto, ja sam malo odužila, ali…

  • Marija Panić

    Članak za lepe kovrdže je odličan. Imam kovrdžavu kosu i sve što ste napisali je apsolutno tako. Super je, samo tako nastavite. Pozdrav!