Biće kao novi: Kako da očistite peškire bolje nego ikad pre uz ove jednostavne trikove

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko su zapravo čisti vaši peškiri? Verovatno ne, ali čak i nakon što ih operete, mogu biti leglo bakterija.

Donosimo trikove koji će vam pomoći da peškire očistite bolje nego ikada pre i da budu kao novi!

1. Topla voda je ključna: Iako se često misli da je hladna voda dovoljna za pranje peškira, istina je da samo topla voda može efikasno ubiti bakterije i osloboditi peškire od nečistoća. Preporučuje se pranje na temperaturi od oko 60°C kako bi se osiguralo temeljno čišćenje.

2. Manje je više: Mnogi ljudi veruju da veća količina deterdženta znači čistije peškire, ali zapravo suprotno – previše deterdženta može ostaviti talog na peškirima, čineći ih manje upijajućim i čak oštećujući njihova vlakna. Preporučuje se upotreba adekvatne količine deterdženta visokog kvaliteta i praćenje uputstava na pakovanju.

3. Smanjite sa omekšivačem: Omekšivač može dati peškirima mekši osećaj, ali u isto vreme smanjiti njihovu sposobnost upijanja vode tokom vremena. Umesto toga, možete dodati pola šolje belog sirćeta u ciklus ispiranja kako biste postigli dodatnu mekoću, a pritom sačuvali upijajuću moć peškira.

4. Ne zaboravite na sušenje: Vlažni peškiri su idealno stanište za razvoj bakterija i buđi, stoga je važno da se peškiri potpuno osuše pre nego što ih odložite. Takođe, preporučuje se da peškire odmah protresete nakon sušenja kako bi ostali mekani.

5. Odvojite ih od ostale garderobe: Pranje peškira sa drugom odećom može dovesti do prenosa dlaka i drugih nečistoća na peškire, smanjujući njihovu efikasnost. Zato je najbolje da peškire perete odvojeno ili sa sličnim predmetima kao što su peškiri za kupanje ili krpice za pranje.

6. Sušenje na radijatorima: Sušenje peškira na radijatorima može ih oštetiti i dovesti do gubitka mekoće. Umesto toga, preporučuje se sušenje peškira u sušilici ili na prirodan način, na vazduhu.

7. Nisu večni: Iako visokokvalitetni peškiri od pamuka ili bambusa mogu trajati nekoliko godina uz pravilnu negu, važno je imati na umu da ni oni nisu večni. Vremenom, svi peškiri gube svoju upijajuću moć i postaju manje efikasni. Kada počnu da izgledaju istrošeno ili ne upijaju dovoljno vode, vreme je da razmislite o zameni i da uzmete nove peškire.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjedompeškiripranjesavettrikzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar