Evo kada biljke s balkona treba uneti u zatvoreno: Jednu veliku grešku prave mnogi

S godišnjim se dobima menjaju i potrebe sobnih biljaka, a većinu njih kad zahladi treba sa balkona i lođa premestiti u zatvoreno, ali da li je to sve? Portal Mind Body Green otkrio je najbolje savete stručnjaka za brigu o biljkama po hladnijem vremenu.

Sobne biljke treba staviti u zatvoreno kad temperatura noću padne ispod 12 stepeni Celzijusa, kaže stručnjak za vrtlarstvo Lindzi Pangborn. “Većina biljaka preferira temperature iznad 15 C stepeni pa imajte to na umu ako svoje biljke tokom jeseni držati na otvorenom”, navela je.

Kad dođe vreme da unesete svoje biljke, Maria Failla, stručnjak za hortikulturu, savetuje da ih se prvo treba pregledati i videti imaju li kakve štetočine. U tom ih slučaju treba isprati, pa tek onda premestiti na njihovo mesto u zatvorenom. Možete ih i istuširati.

“Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća”, napominje Maria, dodajući da pažljivo pregledate i stabljike i uklonite mrtvo i trulo lišće gde štetočine vole da se kriju. Ako primetite nekoliko insekata, nežno ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, za suzbijanje štetočina možete koristiti organski insekticidni sprej. Kad su biljke lepe i čiste, još ih neko vreme za svaki slučaj držite dalje od drugih biljaka, savetuje ekspertkinja koja svoje biljke u tom slučaju drži izolovane i po nekoliko nedelja nakon čišćenja.

Jednom kada ste uneli biljke u zatvoren prostor, bilo bi dobro da ih ne zalivate onoliko često kao kad su bile napolju. Biljke vole vlagu pa im odgovara i kada koristite ovlaživač vazduha. Temperaturu pokušajte da održavate na istom nivou jer im promene temperature ne odgovaraju. I na kraju, povremeno blagim pokretima i mekom krpom uklonite prašinu s vaših biljki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balkonbiljketerasa
Komentari (0)
Dodaj komentar