Evo zašto bi svi u svom dvorištu trebalo da ostave kašičicu šećera

Britanski prirodnjak David Atenboro podelio je jedan vrlo neobičan, ali zapravo veoma koristan savet svima koji žele sa očuvaju prirodu, a to bi trebalo da bude svačiji cilj.

S obzirom na to da živimo u svetu u koje je hrana sve više tretirana raznim hemikalijama i pesticidima, ono malo prirode što nam je ostalo trebalo bi da sačuvamo.

Da li ste znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svetske populacije?

Zbog toga ovaj prirodnjak savetuje da se u svakom dvorištu treba naći kašičica šećera kako bi pčele mogle da se nahrane i dobiju energiju da se vrate do svoje košnice. Naime, pčele često znaju da se umore pa nemaju snage da se vrate do košnice zbog puta koji su prevalile.

Kada bi pčele nestale iz našeg ekološkog sistema, čovečanstvo bi imalo ozbiljan problem, ali to, nažalost, radimo svakodnevno koristeći se pesticidima, ali za izumiranje pčela kriva je i urbanizacija kao i klimatske promjene zbog kojih se broj pčela drastično smanjuje.

– Kada bi pčele nestale s planete, ljudima bi ostalo samo četiri godine života – rekao je svojevremeno Atenboro, a prenosi Miror.

Stoga, ako ne želite da se to dogodi, a ako u vašem dvorištu viđate ove insekte, pomešajte kašičicu šećera sa kašičicom vode i ostavite im na vidljivom mestu. Mešavina šećera i vode rehidriraće ih i dati im potrebnu energiju da nastave sa svojim poslom koji je za sve od životne važnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dvorištepcelesecer
Komentari (0)
Dodaj komentar