Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odeću

Iako se pranje odeće čini prilično jednostavnim, mnogi prave greške koje mogu uništiti i mašinu za pranje veša, ali i odeću.

Ovo su najčešće greške koji mnogi prave prilikom korišćenja veš mašine.

Korišćenje kapsula za male količine odeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju skladištenje i pranje, a sastoje se od savršeno odmerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje mašine za pranje veša. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odeće, stvaramo dodatni efekat hemijskih deterdženata i na odeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine i oštetiti pumpe i motor, prenosi N1.

Ne provetravate mašinu

Kada odmah nakon vađenja odeće zatvorimo vrata veš mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata mašine otvorena 15-20 minuta.

Umesto tečnog, koristite deterdžent u prahu

Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent.

Naime, tečni deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odeći. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sistem.

Stavljate deterdžent direktno na odeću

Dodavanje deterdženta direktno na odeću je loša ideja. Naime, mašina za rublje je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odeću, postoji mogućnost da ostane na odeći i da se stvore mrlje.

Preterano korišćenje omekšivača

Omekšivač ne doprinosi čistijoj odeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomerno koristite omekšivač odeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači takođe mogu doprineti rastu plesni i zapušiti mašinu za pranje veša i cevi.

S druge strane, pripazite i da ne koristite premalo deterdženta jer se u tom slučaju odeća neće oprati kako treba, piše Brightside.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vešgreškemašinapranje
Komentari (0)
Dodaj komentar