Jagode vam se pokvare čim ih kupite? Evo kako da ostanu sveže duže od nedelju dana

Jagode u supermarketima možemo kupiti skoro tokom cele godine, ali topli dani i proleće kao da nas mame da konzumiramo ovo omiljeno voće. Problem je u tome što jagode iz supermarketa vrlo brzo pokvare buđ – možete ih baciti drugog ili trećeg dana. S obzirom da su i dalje prilično skupe, to je pravo bacanje novca. Evo kako da ih održite sveže i sočne najmanje nedelju dana do 10 dana.

Pre svega, dobro pogledajte sadržaj korpe jagoda koju ste kupili. Odmah odvojite sve sa nepravilnostima. Možete ih pojesti odmah, a one na kojima primetite buđ bacite jer će se vrlo brzo raširiti. Ako planirate da ih držite u frižideru, nemojte uklanjati stabljike. Kroz presečeni deo izgubiće ukus i upijati vodu, a jagode slabo podnose vlagu.

Umesto toga, u činiji napravite rastvor alkoholnog sirćeta i vode u razmeri 1:3, pa u njega potopite jagode na jedan minut. Sirće će uništiti potencijalne bakterije i spore plesni. Zatim ih izvadite i stavite na papirni ubrus da se dobro osuše. Osušene jagode stavite u staklenu ili plastičnu posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru.

Kad poželite da ih jedete, operite ih u cediljki nad mlazom vode neposredno pre konzumacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cuvanjehranajagodevoće
Komentari (0)
Dodaj komentar