Počinje sezona jagoda: Ovo je najbolji način da ih operete (video)

Iako im je službeno sezona tek u junu, pijace i prodavnice već su pune tog slatkog voća čija cena nimalo nije zanemarljiva – kilogram se prodaje za 500 dinara. Ali bez obzira volite li da uživate u celim jagodama, isečete ih u sladoled ili kolač ili pak dodati salati, čak i ako ste ih sami ubrali, jagode pre jela treba oprati jer neoprane mogu da sadrže zemlju i druge prljavštine, kao i ostatke pesticida.

Zlatno pravilo vezano za pranje i čišćenja jagoda je da čistite samo onu količinu koju ćete u tom trenutku upotrebiti, a do tada bi trebalo suve i neoprane jagode čuvati u frižideru. Portal Pioneer Women savetuje da jagode koje želite da operete stavite u cediljku i držite ih pod hladnom vodom oko 20 sekundi, mešajući ih rukom kako biste bili sigurni da ste isprali sve strane, prenosi Večernji list.

I iako je to verovatno dovoljno, oni koji se ne uzdaju u običnu vodu jagode mogu oprati i solju, sirćetom ili čak sodom bikarbonom, evo kako:

@neat.caroline

How to wash strawberries 🍓 #fyp #bakingsoda #strawberries #bakingsodahacks #kitchentips #armandhammer #producetips #sustainableliving #hometips

♬ original sound – Neat Caroline

Jagode možete oprati na još nekoliko načina.

Pranje jagoda solju

Namakanje jagoda u slanoj vodi pomoći će da se ukloni sva skrivena prljavština i moguće bubice. Otopite jednu čajnu kašičicu soli u nekoliko šoljica tople vode pa joj dodajte par kockica leda da se ohladi, a zatim unutra potopite jagode na pet minuta. Ocedite ih i temeljno ih operite kako ne bi poprimile slani ukus.

Pranje jagoda sirćetom

Ako želite da operete jagode sirćetom, pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice alkoholnog ili jabukovog sirćeta i potopite jagode unutra na desetak minuta. Ocedite bobice i temeljno ih isperite kako ne bi imale kiseli ukus.

Pranje jagoda sodom bikarbonom

Neki se korisnici na TikToku kunu da je jedini način da se s jagoda ispere sva prljavština taj da ih operete u vodi sa sodom bikarbonom. Ako mislite da je u sodi ‘trik’ savršeno čistih jagoda, u posudu sipajte četiri šoljice vode i dodajte kašičicu sode. Promešajte i ubacite jagode, te ih ostavite unutra pet do deset minuta. Nakon toga ih temeljno operite pod hladnom vodom i osušite na kuhinjskom ubrusu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jagodepranje
Komentari (0)
Dodaj komentar