Jednostavna metoda otkriva tvrdoću vode u vašem domaćinstvu: Sa malo novca rešite problem koji vas godinama muči

Tvrda voda u domu ostavlja ružne tragove na svakoj površini koju dotakne makar i jedna kap. Nije dobro za zdravlje, a za aparate je doslovno pogubno. Reći ćemo vam kako otkriti tvrdu vodu i kako se nositi s njom kod kuće.

Rezultat tvrde vode

Ako ste kod kuće naišli na bele mrlje na slavinama, a kasnije i doslovno na bele ostatke kojih se nije lako rešiti ili nakon pranja osećate da su vam ruke suve, možda se radi o tvrdoj vodi. To takođe uzrokuje penu od šampona prilikom pranja, grube peškire i neugledan premaz na sveže skuvanoj kafi ili skuvanom čaju. Takva voda nema dobar ukus i ne koristi telu. Tvrda voda sadrži veliku količinu magnezijuma i kalcijuma, količina milimola po litri (mmol/l) procenjena je u tvrdoj vodi.

Zašto omekšati vodu?

Voda može imati dva nivoa tvrdoće. Privremenu tvrdoću uzrokuje sadržaj kalcijumovog bikarbonata. Lako se uklanja kuvanjem ili dodavanjem limunske kiseline u vodu. Veći problem je tvrda voda trajne prirode. Sadrži veliku količinu sulfata, silikata, nitrata ili hlorida. Navedena voda može se omekšati samo kemijski.

Tvrda voda utiče na kožu i kosu, pri čišćenju kuće to je više estetski problem. Oštećenja se uglavnom javljaju u distribucijskim stanicama, začepljujući cevi i uništavajući uređaje. Kamenac će se početi nakupljati na metalnim i plastičnim delovima (u manjoj meri) unutar mašine za veš , mašine posuđa u aparatima za kafu ili u kuvalo za vodu. Prekriva celu površinu, smanjuje rad uređaja i povećava potrošnju energije. Uređaji oštećeni kamencom imaju kratak vek trajanja.

Test tvrde vode

Sumnju na tvrdu vodu možete potvrditi ili opovrgnuti jednostavnim testom. Za malo novca možete kupiti papiriće koji otkrivaju tvrdoću vode. Test u obliku papirnatih tračica možete kupiti u apotekama, hobi marketima ili naručiti online. Na traci se nalaze kvadratići koji su različito obojeni i postepeno otkrivaju visinu tvrdoće vode.

Svakako je preporučljivo znati tvrdoću vode iz slavine kod kuće, jer tada možete uskočiti i krenuti s omekšavanjem vode za svoju mašinu za veš ili posuđa.

Šta pomaže protiv tvrde vode

  • Redovno čišćenje, na primer, jednom svake dve nedelje. Sve uređaje koji dolaze u dodir s vodom očistite sirćetom ili posebnim proizvodima.
  • Koristite filtriranu ili prokuvanu vodu za aparate za kafu, kuvala za vodu i ogledala.
  • Možete razmisliti o spajanju mašine za veš i posuđa na kišnicu.
  • Vodu za piće filtrirajte kroz aktivni ugalj.
  • Veća investicija je ugradnja posebnog filterskog uređaja na bunar ili vodovod.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kamenackamenac na slavinitvrda voda
Komentari (0)
Dodaj komentar